Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraničář, zřícenina Pajrek, přehradní nádrž Nýrsko (13.3.2017, Šumava)

Byly jarní prázdniny a předpověď slibovala celkem pěkné počasí. A zatímco na Šumavě ve vyšších nadmořských výškách ještě ležel sníh, níže položené oblasti již byly bez něj. Parkuji u hlavní silnice nad Nýrskou přehradní nádrží, odkud se dnes vydám zdolat kopec Hraničář a také zříceninu hradu Pajrek

dsc_0381.jpg

Na Lesní louce

Z kopce sejdu k nádrži, přejdu po hrázi a cesta (cyklostezka) mě vede do lesa. Když z něj vyjdu, objevují se louky a v dálce přede mnou stavení, na mapách je toto místo příznačně pojmenováno Na Lesní louce. Já však od stejnojmenného turistického rozcestníku mířím na cestu vpravo, značenou místní žlutou značkou, i tu však téměř záhy opouštím a jdu hned na první křižovatce cest doleva.

dsc_0388.jpg

stoupání na Hraničář

Nyní mě čeká vytrvalé stoupání na vrchol Hraničáře. Cesta nahoru vede téměř neustále jehličnatým lesem, procházím ale i místa, kde byly stromy poraženy, a nyní je odtud pěkný výhled na přehradu. Cesta se různě klikatí, ale vytrvale stoupá, až mě dovede přímo pod vrchol. Pak už zbývá jen vystoupat průsekem několik posledních desítek metrů a Hraničář je dobyt. 

dsc_0397.jpg

výhled z cesty na Nýrskou přehradu a Pancířský hřbet

dsc_0409.jpg

stoupání na Hraničář

Hraničář (833 m n. m.) je součástí vnitrozemského hřebenu, který vybíhá od státní hranice přes kopec U Zadních Chalup, poté právě přes Hraničář, zříceninu hradu Pajrek a klesá k Nýrsku. Hraničář bývá také označován jako nejsevernější vrchol Šumavy

dsc_0438.jpg

vrchol Hraničáře

dsc_0420.jpg

vrchol Hraničáře

Hraničář je tvořen pararulami. Vrcholová část hory je protáhlou kupou v severojižním směru, její základna má však hvězdicovitý tvar s několika hřbety. Na vrcholu se nachází malá skalka, ze které se otevírají dílčí výhledy, hlavně na Velký a Malý Ostrý.

dsc_0454.jpg

výhled z Hraničáře na Ostrý

dsc_0448.jpg

vrchol Hraničáře

Výhledy jsou možné hlavně díky chybějícímu vzrostlému porostu na jižním svahu, kde však již rostou mladé smrčky. Právě zde při svém výstupu na vrchol vyplaším početné stádo divokých prasat, které se okamžitě rozutíká do všech stran. 

dsc_0469.jpg

geodetický bod na Hraničáři

dsc_0433.jpg

vrchol Hraničáře

Na Hraničáři se nacházela vojenská hláska, na její betonové plošině dnes stojí turistický přístřešek, patrné jsou i kotvící patky věže. Turistický přístřešek je krytý, s lavicemi a stolem, hned vedle je vrcholová kniha a také razítko. 

dsc_0459.jpg

vrchol Hraničáře

dsc_0480.jpg

turistický přístřešek na Hraničáři

Z vrcholu Hraničáře sestupuji na sever, kde průsekem vede místní modrá turistická značka, které se nyní budu držet až ke zřícenině hradu Pajrek. Z cesty uhýbám na okraj louky nad samotou Suchý Kámen, odkud se otevírají výhledy na Všerubskou vrchovinu, na kopce Lišák, Jezvinec či Orlovická hora. 

dsc_0483.jpg

cesta z Hraničáře

dsc_0492.jpg

nad osadou Suchý Kámen, výhled na Všerubskou vrchovinu

dsc_0500.jpg

cesta z Hraničáře

Postupně přicházím k bývalému pionýrskému táboru Suchý Kámen, který se nachází na hřebenu. Dnes již asi využíván není. Najdeme zde pár budov a také dřevěné chatky. 

dsc_0504.jpg

bývalý pionýrský tábor Suchý Kámen

dsc_0516.jpg

bývalý pionýrský tábor Suchý Kámen

dsc_0518.jpg

bývalý pionýrský tábor Suchý Kámen

Za pionýrským táborem přecházím přes louku, za kterou se hřeben stáčí doprava. Dělám malou odbočku po modré, která mě dovede na vyhlídku na svahu, ze které má být vidět na Nýrsko. Tak tomu skutečně je, ale za pár let již rostoucí smrky tento výhled jistojistě zkazí. 

dsc_0524.jpg

výhled na Nýrsko

Cestou lesem vyplaším dnes již druhé stádo divokých prasat, i když tyto identifikuji jen podle hlasitého dusotu kdesi přede mnou. Pak se přede mnou již objevuje turistické opočívadlo a zřícenina hradu Pajrek

dsc_0592.jpg

turistický přístřešek u zříceniny hradu Pajrek

dsc_0530.jpg

Pajrek

Zřícenina hradu Pajrek se nachází na severozápadním výběžku Hraničáře v nadmořské výšce 610 m. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka. Do dnešního dne se z hradu dochovala pouze zřícenina paláce a věže. 

dsc_0556.jpg

Pajrek

dsc_0568.jpg

Pajrek

dsc_0542.jpg

Pajrek

Dříve býval pomezním hradem, i když nebyl příliš rozměrný, byl důležitý svojí polohou při staré zemské stezce. Založen byl ve 14.století. Od poloviny 16.století byl potom hrad trvale opuštěn. 

dsc_0574.jpg

Pajrek

dsc_0585.jpg

Pajrek

Od hradu se vydávám po zelené nejprve lesem, později při okraji luk kolem osady též zvané Pajrek ve směru k další osadě Horní Polánky. Z luk na svahu se otevírají pěkné výhledy. V Horních Polánkách se potom nachází ekologická farma s možností ubytování. 

dsc_0596.jpg

výhled z luk nad osadou Pajrek

dsc_0608.jpg

zřícenina Pajrek z louky

dsc_0616.jpg

ekologická farma Horní Polánky

Po žluté dojdu zpět k Nýrské přehradě a i když by se to asi nemělo, jdu se podívat po cestě až k vodní hladině. Je odtud vidět vzdálené šumavské vrcholky, které jsou i v tuto dobu stále zasněžené. 

dsc_0625.jpg

vodní nádrž Nýrsko

dsc_0626.jpg

vodní nádrž Nýrsko

Vodní nádrž Nýrsko je přehradní nádrž na řece Úhlavě. Byla vybudována během let 1965-69. Délka hráze činí 320 m. Původním účelem nádrže byla akumulace vody pro zlepšování průtoku v řece Úhlavě pro plzeňskou úpravnu vody. Nyní slouží jako zdroj pitné vody pro Klatovsko a Domažlicko. Od roku 1996 je taktéž využívána pro výrobu elektrické energie.

dsc_0657.jpg

vodní nádrž Nýrsko

dsc_0664.jpg

vodní nádrž Nýrsko

Po hrázi s výhledem na Starou Lhotu (vesnice ležící po přehradou) se vracím zpět k autu. Celkem jsem dnes ušel 12,89 km.

dsc_0669.jpg

Stará Lhota pod hrází

dsc_0674.jpg

vodní nádrž Nýrsko

a.jpg

12,89 km

FOTOGALERIE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pajrek

(JBD, 21. 1. 2018 17:26)

je hrad zmiňovaný v Husitské epopeji Vlastimila Vondrušky.