Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lysá (870 m n. m.)

Lysá (nazývána též Lysá hora) je pararulový vrch v pohoří Český les v Haltravském hřebenu. Nachází se přibližně 1,5 km západně od obce Pivoň, odkud také vede na Lysou žlutá turistická značka. Při výstupu na Lysou z Pivoně se pořádně zapotíte, neboť cesta již zmiňované délky vede kolmo na vrstevnice, takže je to pořádný "krpál".

lysa.png

Cestou z Pivoně na vrchol i na něm samotném narazíte na několik větších skalek. Vrch je porostlý smíšeným lesem, takže výhledy umožňují pouze dva průseky osázené mladými smrčky.

lysa2.jpg

Nejlepší výhled se naskytne z mýtiny ze severozápadního úbočí, odkud uvidíte vrcholy Velký Zvon s vojenskou věží, Ebene s rozhlednou (ležící už v Německu) a v dálce vrchol Přimda s hradem.

vrchol.jpg

Druhá možnost, jak se dostat na Lysou je od rozcestí Liščí domky (mezi Pivoní a Závistí) a vydat se po stejné žluté značce z opačné strany. Cesta od Liščích domků je kratší, asi jen 1,1 km. 

vyhled.jpg

Za francouzských válek byl vrchol využíván jako strážní bod.

skalky-na-vrcholu.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Lysou a Starý Herštejn (vlevo od Lysé) z rozhledny Šibeniční vrch u H. Týna (14.5.2013)

2) pohled na Lysou od osady Vranov u Pivoně (10.7.2013)

3) vrchol Lysé (5.5.2013)

4) výhledy z mýtiny ze severozápadního úbočí na Velký Zvon a Ebene (Ebene vlevo od nejvyššího listnáče uprostřed, Velký Zvon napravo od něj) (5.5.2013)

5) vrcholové skalky (5.5.2013)

nepojmenovany-1.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář