Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mědník (910 m n. m.)

Mědník (též nazývaný Měděnec) je je vrch v Krušných horách, kde je součásí geomorfologického podcelku Loučenská hornatina. Pod jeho jižním svahem se rozkládá obec Měděnec, což je bývalá hornická obec.

p1240424.png

V roce 1998 byl vrch Mědník zaregistrován jako VKP (významný krajinný prvek). Z botanického hlediska je zajímavý hlavně tím, že jeho svahy jsou rovnoměrně rozloženy na všechny světové strany. Na malé vzdálenosti tak zde rostou druhy rostlin, které v přírodě vedle sebe tak blízko nenajdeme. Rostou zde například lilie zlatohlavá, kokořík přeslenitý, tolije bahenní, žluťucha orlíčkolistá, vranec jedlový a další.

p1240526.jpg

Vrchol Mědníku pokrývají travnaté porosty, proto se zde daří například i motýlům. Mně se zde povedlo poprvé vyfotografovat otakárka fenyklového. Na vrcholu se nachází kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, na jihozápadním svahu pod vrcholem stojí kaple Srdce Ježíšova.

p1240513.jpg

Mědník leží na hřebeni Krušných hor a je zdaleka viditelnou dominantou. Poskytuje krásný kruhový rozhled. Na severní straně spatříme Velký Špičák, východněji přehradu Přísečnice a Jelení horu. Východně a severovýchodně stojí na hřebeni více než dvacet větrných elektráren.

p1240539.jpg

Jihovýchodně je vidět část Podrušnohorské pánve s komíny elektráren, doly, ale i Nechranická přehrada a města Klášterec nad Ohří a Kadaň. Jižním směrem je nejblíže Měděnec a pod ním údolí Ohře, za níž se vypínají hřebeny Doupovských hor. Součástí nich jsou i vrchy Šumná nebo Egerberk, na nichž stojí zříceniny hradů, na které je též pěkný výhled, stejně jako na stolovou horu Úhošť. Západním směrem pak leží vrcholy Meluzína, Klínovec či Fichtelberg.

p1240547.jpg

V Měděnci se dříve dolovaly železné a stříbronosné měděné rudy. Dolování rudy neunikl ani vrch Mědník, na jehož svazích jsou dodnes pozůstatky dolování. Jedna ze štol na jižním úpatí je zpřístupněna veřejnosti a je otevřena od května do října. Vstupné do štoly se platí v hospůdce pod Mědníkem a chodí se tam po skupinkách s průvodcem.

p1240518.jpg

Fotografie v článku:

1) Mědník z Velkého Špičáku

2) vrchol Mědníku s kaplí

3) Mědník a kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na vrcholu a kaple Srdce Ježíšova na jihozápadním svahu.

4) větrné elektrárny, za nimi přehrada Přísečnice a Jelení hora

5) pohled na údolí Ohře a Doupovské hory

6) štola zpřístupněná veřejnosti

7) otakárek fenyklový (bude dodáno foto)

8) Mědník od Měděnce

p1240508.jpg

mapa.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář