Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meluzína (1097 m n. m.)

Meluzína je vrchol v Krušných horách, součástí geomorfologického podcelku Klínovecká hornatina. Nachází se 2 km východně od Klínovce, blízko silnice z Božího Daru do Měděnce. Se svou nadmořskou výškou 1097 m n. m. se jedná o čtvrtý nejvyšší vrchol Krušných hor.

panprama.png

Vrchol je odlesněný a skalnatý. Jedná se o "nejdivočejší" vrchol Krušných hor. Najdeme zde množství poměrně rozsáhlých skalek, z nichž nejvyšším bodem je dvojvrcholová skalka uprostřed. Celkově tvoří vrchol plošina o rozměrech asi 250 × 60 m.

plosina.jpg

Na vrcholu již vyrůstají mladé smrčky, které zatím však nebrání nádherným výhledům na další vrcholy Krušných hor (Klínovec, Fichtelberg, Bärenstein, Velký Špičák, Jelení hora, Mědník), dále pak na údolí Ohře či Doupovské hory

klin.jpg

Vrcholové skalky tvoří hornina eklogit, která je tvrdší a pomaleji zvětrávající než okolní ortoruly. Eklogit vznikl ve velkých hloubkách a na povrch se dostává výjimečně. Masiv Meluzíny je největší v Krušných horách.

vyhled.jpg

Na vrchol nevede žádná turistická značka, avšak severně od Meluzíny je rozcestí zelené a červené turistické značky. Vydáme-li se po zelené k jihozápadu, asi po 550 m přijdeme k rozcestí, odkud vede k východu zřetelná, neznačená cesta, která strmě stoupá mezi skalkami a balvany.

klinvec.jpg

Jak již bylo řečeno, na vrcholu rostou mladé smrčky. Kromě nich zde rostou i jeřáby a upoutala mě zde i nenápadná rostlinka světlík lékařský (Euphrasia rostkoviana).

svelik.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Meluzínu z cesty na Klínovec

2) vrcholová plošina se skalkami

3) pohled směrem ke Klínovci, v popředí eklogitová skalka

4) výhled na Velký Špičák (vlevo) a Jelení horu (vpravo)

5) pohled na Klínovec

6) světlík lékařský

mapa.png

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář