Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velký Špičák (965 m n. m.)

Horu Velký Špičák najdeme v pohoří Krušné hory, konkrétněji v geomorfologickém podcelku Loučenská vrchovina, severně od obce Kovářská.

p1240538.png

Velký Špičák je nezalesněná čedičová kupa, která v okolní krušnohorské přírodě působí poněkud exoticky. Má krátký, mírně protažený hřbítek ve směru východ-západ. Na jeho západním konci se nachází nejvyšší bod vyznačený dřevěným křížem.

spic.jpg

Ze západní části vrcholu padá velmi příkrý svah (místy až 50°), který je vysoký asi 50 m. Na jeho úpatí se nachází starý lom s vertikálně orientovanou sloupcovou odlučností čediče, který poukazuje na původ tohoto kopce.

plosia.jpg

Převážnou část Špičáku pokrývá teplomilná travnatá stepní vegetace. Z vrcholu se otevírá nádherný kruhový výhled.

jeleni-prisecnice.jpg

Z vrcholu zahlédneme na východě přehradu Přísečnice a za ní se tyčící Jelení horu, na severu již v Německu ležící vrch Bärenstein s rozhlednou, na jihu vrchy Mědník, Meluzínu či Střední Špičák, na západě Klínovec či Fichtelberg.

kriz.jpg

Tento vrch Velký Špičák je zajímavý též tím, že v jeho těsné blízkosti, srovnané do jedné linie se nachází další dva kopce s označením Špičák: již zmíněný Střední Špičák je miniaturnější obdobou Velkého Špičáku zhruba 1 km jihozápadně, Malý Špičák je pouze malým zalesněným návrším u silnice do Kovářské.

pohled-z.jpg

Na velký Špičák nevede turistická značka. Výstupová cesta sem směřuje od západu kolem zmíněného lomu. Přesto by si turista neměl nechat tento vrchol ujít, neboť výhledy jsou vskutku úchvatné. Na kříži na vrchole je upevněna taktéž vrcholová kniha.

mapa.png

Fotografie v článku:

1) pohled na Velký Špičák z Mědníku

2) pohled na nejvyšší bod Velkého Špičáku od výstupové cesty

3) vrcholový hřbítek Velkého Špičáku

4) pohled na přehradu Přísečnice a na Jelení horu

5) kříž na vrcholu

6) pohled dolů směrem k přístupové cestě

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář