Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Jarní" Čerchov z Capartic (1.4.2013, Český les)

Bylo 1.dubna a teprve v uplynulých dnech roztál v místě našeho bydliště definitivně sníh. Naplánovali jsme si pěšší výlet na nejvyšší horu Českého lesa - Čerchov, kterou jsme chtěli dosáhnout z osady Capartice, odkud se dá až na vrchol dojít nejdříve po asfaltové silnici a poté po panelech.

p1110423.jpg

Avšak když jsme projeli Klenčí pod Čerchovem a autem postupně nabírali nadmořskou výšku, začalo se kolem nás objevovat stále větší množství sněhu. Nechali jsme auto na parkovišti v Caparticích a vydali se na cestu. Jen co jsme vyšli, začal poletovat další sníh.

p1110450.jpg

Pro oko to byla krásná podívaná, neboť okolní stromy byly pokryty námrazou a tak všude kolem bylo bílo. Horší už to bylo s chůzí, ale uprostřed silnice byla vyšlapaná cestička, tak jsme nebořili po kolena. Ovšem sněhu směrem vzhůru neustále přibývalo a při okrajích cesty směrem do lesa jsme odhadli vrstvu sněhu aspoň na půl metru.

p1110453.jpg

Popravdě jsme zde tolik sněhu 1.dubna nečekali. Původně jsme chtěli pro zpáteční cestu zvolit jinou trasu vedoucí lesem, avšak brzy jsme tento nápad vzdali, protože brodit se sněhem v nejlepším případě pouze po kolena se nám nechtělo. Po docela náročném stoupání po ujíždějícím sněhu jsme došli až k vrcholu.

p1110456.jpg

Na vrcholu Čerchova se kromě několika rozpadajících se budov nachází i Kurzova rozhledna, která však v tuto roční dobu není přístupná, a také vojenská betonová věž. Docela vhod přišla i místní hospůdka, kde jsme si dali horký čaj.

p1110459.jpg

I když se nemohlo na rozhlednu, pěkné výhledy jsme si užili i tak. Celý kraj kolem Čerchova byl pokryt námrazou na stromech a celé to působilo velice kouzelně. Určitě nebylo marné se sem vydat v tomto "jarním" období.

p1110462.jpg

Zpět už se šlo lépe a při zpáteční cestě autem, jak jsme opouštěli Český les, bylo zajímavé pozorovat při pohledu do níže položených oblastí, jak sníh mizí. Ještě jsme se zajeli naobědvat do Trhanova do restaurace U Svatého Jána a pak vyrazili domů :-) Celkem jsme ušli 8,8 km.

p1110468.jpg

Fotografie v článku:

1) Čerchov od Capartic

2) cesta na Čerchov

3) cesta na Čerchov

4) na vrcholu Čerchova

5) vojenská věž (vlevo) a Kurzova rozhledna (vpravo)

6) výhled z Čerchova

7) Kurzova rozhledna

mapa.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář