Jdi na obsah Jdi na menu
 


NS Okolo Kozlu a zřícenina Lopata (30.3.2013, Švihovská vrchovina)

27. 12. 2013

V uplynulých dnech konečně slezl v nižších polohách sníh a teplota se vyšplhala aspoň k 5°C. Na tento den jsem měl domluvené setkání s bývalými spolužáky z vysoké školy spojené s kratší pěšší túrou nedaleko Šťáhlav u Starého Plzence. Cílem bylo otestování nové naučné stezky Okolo Kozlu a zřícenina hradu Lopata.

p1110306.jpg

Sraz jsme měli u turistického rozcestníku Pod Lopatou při břehu Kornatického potoka. Naše cesta pokračovala západním směrem k zámku Kozel, kolem kterého byla zřízenina již zmiňovaná naučná stezka.

p1110363.jpg

NS Okolo Kozlu je dlouhá 3,2 km a na 7 informačních tabulích se věnuje místním rostlinám, živočichům, funkci lesa nebo hospodaření v místních lesích. Její zřízení mají na svědomí Lesy ČR.

p1110323.jpg

Dostáváme se k zámku Kozel. Jedná se o čtyřkřídlou přízemní budovu kolem obdélníkového vnitřního nádvoří. Kromě zámku zde nalezneme ještě kapli s jízdárnou a lokajnu s konírnou (Kozel je lovecký zámek).

p1110328.jpg

Když vyjdeme ze zámeckého areálu, vede naše cesta kolem Lopateckého rybníka nacházejícího se jižně pod areálem. Kolem západní strany rybníka vede cesta vydlážděná dlažebními kostkami a dokresluje celkovou krásu tohoto místa kolem zámku Kozel.

p1110344.jpg

Poté nás čeká cesta lesem až k Nestlívskému rybníku a od něj nad údolím Hrádeckého potoka po žluté zpět na naše dnešní výchozí místo. Po letošní dlouhé zimě působí i těch 5°C jako krásné teplo a já se potím v zimní bundě, kterou jsem si vzal, jelikož jsem byl poněkud nedůvěřivý, že už je zima opravdu pryč:-)

p1110372.jpg

Jsme tedy opět u rozcestí Pod Lopatou a odtud ještě povede krátký výstup po modré ke "zřícenině" hradu Lopata. V závorkách proto, neboť musíte opravdu hledat, abyste něco z bývalého hradu vůbec objevili. Na nejvyšší místo, kam lze dojít, vede dřevěný most, avšak na vrcholové plošince, kromě informační tabule o hradu, toho moc k vidění není.

p1110395.jpg

Kolem zříceniny se nachází PR Lopata. Důvodem ochrany je ochrana zbytků přirozených lesních ekosystémů, zejména lipových javořin s bohatou květenou. Bohužel v této roční době zde ještě nic nekvete.

p1110409.jpg

Fotografie v článku:

1) Kornatický potok u rozcestníku Pod Lopatou

2) informační tabule NS Okolo Kozlu

3) jedna ze zastávek naučné stezky u bezejmenného lesního rybníčku

4) areál zámku Kozel

5) Lopatecký rybník pod zámkem

6) pohled do údolí na Hrádecký potok

7) dřevěná lávka vedoucí na vrcholovou plošinku Lopaty

8) informační tabule s informacemi o PR Lopata

mapa.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář