Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedmihoří a rozhledna Březinka (8.6.2013, Plaská pahorkatina)

1. 11. 2013

Sedmihoří se nachází severně od Horšovského Týna na hranici domažlického a tachovského okresu u obce Mířkov. Jedná se o otevřený prstenec (na SV) devíti kopců, z nichž 7 je nejvýraznějších. Jedná se o následující kopce: Racovský vrch (619 m), Chlum (610 m, který je vlastně trojvrcholem), Rozsocha (600 m), Tříslovec, Písečný vrch, Rybniční vrch a Křakovský vrch. Geomorfologicky patří území k Plaské pahorkatině, ale leží na hranici s Českoleskou pahorkatinou.

rybnik.jpg

Sedmihoří je velmi pozoruhodné území s bohatě vyvinutými formami zvětrávání žuly v Čechách. Území bylo vyhlíšeno Přírodním parkem Sedmihoří. Vedou zde turistické stezky (žlutá, modrá, zelená) a byla zde zřízena též NS Sedmihoří. Převažují zde borové lesy, ze kterých na vás neustále vykukují žulové skalky.

les.jpg

Nejlépe se do Sedmihoří dostaneme od Středního mířkovského rybníka, kde i my parkujeme. Vede tudy modrá turistická značka a také je zde počátek zmíněné naučné stezky. O jejím průběhu a rozmístění naučných tabulí se dozvíme v dřevěném altánu u rybníka. Vydáváme se po modré značce a vstupujeme do lesa. Prvních 800 m vede cesta monotónně po rovné asfaltové cestě. Pak míjíme po levé straně pěkný rybníček, u kterého je i turistické odpočívadlo.

rybnicke.jpg

Asi po 1,3 km dojdeme k prvnímu rozcestníku nazvaného U Ručiček, kde je velký balvan s vytesanými nápisy a spojenými dlaněmi. Cesta příjemně ubíhá, kolem nás voní borové lesy a my si fotíme zdejší bezobratlé živočichy a rostliny. Po dalších 2,2 km dojdeme k dalšímu rozcestníku nazvaného Pod Jedlovým vrchem. Zde máme možnost pokračovat ve směru naučné stezky, která zde kopíruje žlutou turistickou značku a nebo se vydat na sever po modré pod vrchol Chlum. Volíme druhou možnost. Před rozcestníkem Chlum ještě odbočíme po krátké cestě k útvarům ve skalách zvaným Skalní mísy.

pod-racovskycm.jpg

Zde už souběžně s modrou vede i zelená a znatelně přibývá skalek u cesty. My procházíme pod tímto druhým nejvyšším kopcem, který je vlastně trojvrcholem, neboť kromě nejvyšší kóty je tvořen ještě dalšími dvěma nižšími vrcholy. Po 1,3 km jsme u dalšího rozcestníku Pod Racovským vrchem, což značí, že jsme se přiblížili k nejvyššímu vrcholu celého Sedmihoří. Bohužel na něj turistická stezka nevede. U rozcestníku se nachází turistický přístřešek, takže doplníme palivo a jde se dál.

Zanedlouho se nám poprvé otevřou pěkné výhledy do vnitřní kotliny Sedmihoří, kterou okolní vrchy převyšují o 100 - 150 m.

vyhled.jpg

Když se pokocháme výhledy pokračujeme dále po zelené až k rozcestníku NS u Vidic. Poté, co zde přežijeme nálety dotěrných "hovad" a vyfotíme si krásného brouka krasce měďáka míříme dále po žluté a sice na čtvrtý nejvyšší kopec Středohoří - Tříslovec (589 m).

krasxc.jpg

Tříslovec je podle mého vrchol s nejlepšími výhledy do krajiny v celém Středohoří. Má dva vrcholy, oddělené 20 m hlubokým sedlem. Vrchol pokrývají borové lesy, avšak jsou zde paseky, ze kterých se můžeme rozhlédnout jak do vnitřní kotliny, tak i vně, mimo Sedmihoří.

trislovec.jpg

Naskytne se nám hlavně krásný pohled na oba dva nejvyšší vrcholy Sedmihoří - Racovský vch (619 m) a Chlum (610 m).

vrchy.jpg

Na Tříslovci se nachází také poměrně dost větších skalek, jednu z nich využíváme ke krátkému odpočinku, protože výstup na Tříslovec nebyl právě po rovině. Cestou po hřebenu musíme též překonat dřevěné žebříky, které umožňují turistům přejít oplocené úseky s mladými stromky.

rbrik.jpg

Když se nabažíme výhledů a nabereme síly na další cestu, vydáme se dále. Sestupujeme níž a níž, aby nás během chvilky čekal opět výstup do pořádného kopce. Žlutá značka totiž vede na třetí nejvyšší vrchol Sedmihoří - Rozsochu (600 m).

zula.jpg

Vydrápeme se teda do strmého kopce, ale na druhou stranu cesta zas není tak dlouhá. Z Rozsochy se bohužel výhledu nedočkáme, neboť je porostlá borovým lesem, ale zato jsou zde asi největší skupinky žulových skalek. Od ostatních kopců se liší svou polohou. Rozsocha totiž značí název pro okrajový hřbet, který vybíhá z hlavního hřebene hornatiny či vrchoviny.

rozsocha.jpg

Výstup na Rozsochu bylo také naše poslední stoupání v Sedmihoří. Nyní už půjdeme pouze z kopce a po rovině, směrem k našemu zaparkovanému autu. Pokračujeme pořád po žluté, po pravé straně míjíme Horní mířkovský rybník a po levé straně Písečný a Rybniční vrch. Celkem jsme ten den v Sedmihoří ušli kolem 11 km.

mapka.png

A protože pořád nemáme dost, rozhodli jsme se ještě navštívit nedaleko rozhlednu Březinka u Bernartic, se které jsmou krásné výhledy.

brezinka.jpg

Můžeme z ní vidět právě vrcholy Sedmihoří, vrch Sedlo a nebo vrcholy Českého lesa, z nichž nejvýraznější je Přimda. Potom už se opravdu vydáváme na cestu domů, kterou proložíme ještě pozdním oběděm v Horšovském Týně :-)

primda.jpg

Fotografie v článku:

1) Střední mířkovský rybník, u kterého parkujeme

2) borový les v Sedmihoří

3) rybníček v lese

4) cesta pod Racovským vrchem s výhledem do vnitřní kotliny

5) výhled do vnitřní kotliny

6) krasec měďák

7) cesta po vrcholu Tříslovce

8) výhled z Tříslovce na Racovský vrch (vlevo) a na Chlum (vpravo)

9) žebříky přes oplocené úseky na Tříslovci

10) skalky na Tříslovci

11) skalky na Rozsoše

12) rozhledna Březinka

13) výhled z Březinky na vrch Přimda v Českém lese

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář