Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všerubská vrchovina na kole (19.5.2013)

6. 12. 2013

Dnešním dnem jsme chtěli trochu poznat Všerubskou vrchovinu, geomorfologický celek nacházející se mezi Českým lesem a Šumavou. Dojeli jsme autem do obce Všeruby, nacházející se jen km od hranice s Německem a odtud jsme se vydali dále na kole.

p1150238.jpg

Kolem Všerubského rybníka jsme vyrazili do poměrně prudkého kopce po silnici vedoucí do Chudenína. Po výšlapu na kopec jsme se poprvé mohli kochat zajímavými výhledy, hlavně na německé pohoří nedaleko hranic - Hoher Bogen s vrcholy Schwarzriegel (1079 m, s věžemi patřícími americké armádě) a Burgstall (976 m, s vysílačem). Na druhé straně zas poprvé vykoukl vrch Jezvinec, jeden z dnešních cílů.

p1150252.jpg

Pokračujeme po silnici z kopce dolů a projíždíme vesničku Pláně za níž se tyčí již právě zmiňovaný Jezvinec (739 m), vrchol, který je součástí komplexu Jezvineckého lesa (blízko něj se pak nachází další vrchy - Orlovická hora (723 m), Lišák (710 m) a Havranice (666 m). V travnatém porostu louky  jižně od Plání zaslechnu typický hlas chřástala polního.

p1150244.jpg

Čeká nás opět stoupání a za chvíli vjíždíme do lesa. U silnice vidíme jakéhosi velkého ptáka poskakovat nedaleko silnice v trávě po zemi. Zjišťujeme, že se jedná nejspíše o mladého krkavce. Po tomto setkání míříme úpatím Jezvince k rozcestníku Liščí. Zde se rozhodujeme kudy dál. Nakonec volíme (i kvůli plánovanému výstupu na Jezvinec) návrat o malý kousek zpět. Vedla tam totiž zpevněná lesní cesta na sever, která nás dovede až ke žlutě značené odbočce na Jezvinec.

p1150263.jpg

Po cestě vedoucí zpočátku převážně po rovině a poté do mírného kopce se příjemně jede a zanedlouho už se před námi objevuje žlutá turistická značka. Zabezpečíme kola zámkem a vydáváme se po svých lesní pěšinkou na Jezvinec. Za chvíli začíná prudké stoupání, ale nic jiného se nedalo u tak výrazného kopce ani čekat.

p1150270.jpg

Jezvinec je kopec pokrytý převážně starým bukovým lesem. Sice neposkytuje žádné výhledy do kraje, zato je významný zdejší přírodní rezervací, která byla zřízena právě na ochranu zdejších buku a s nimi souvisejícího podrostu. Rostou zde například velké porosty česneku medvědího nebo měsíčnice vytrvalé.

p1150290.jpg

Když se vynadíváme na zdejší flóru sestoupíme z kopce opět k našim bicyklům a pokračujeme po žluté turistické značce, tentokrát po vrstevnicích po svazích Orlovické hory do osady Orlovice. Zde se nachází turistický rozcestník a také přístřešek, který využijeme k občerstvení z vlastních zásob.

p1150307.jpg

Po doplnění energie se vydáváme po modré značce krásnou hladkou silničkou do obce Hadrava. Když vyjedeme z lesa, spatříme před sebou už kopce patřící k Šumavě, konkrétně počátek Pancířského hřbetu s vrchem Prenet a před ním městečko Nýrsko.

p1150316.jpg

V Hadravě se rozhodneme pro další pokračování naší cesty směrem k obci Chudenín. Za Hadravou vidíme na jedné straně silnice Jezvinec (kde jsme před chvílí byli) a sousední Orlovickou horu, na straně druhé koukáme přes rybníček na již zmiňovaný Prenet a Nýrsko.

p1150318.jpg

p1150323.jpg

Před Chudenínem se chvilku zastavíme u Chudenínských rybníků, které za dnešní jasné oblohy působí vskutku nádherným dojmem.

p1150338.jpg

Využiju krátké zastávky i k vyfocení zajímavého brouka rákosníčka z čeledi mandelinkovitých, později identifikovaného jako Donacia aquatica (rákosníček pruhovaný). Sice se dvojici moc nelíbilo, že jsem je vyrušil při páření, ale nakonec mi pěkně zapózovali.

p1150331.jpg

Z Chudenína jsme si to namířili směrem k hraničnímu přechodu. A jelikož jsme nastoupali pár výškových metrů v otevřené krajině, mohli jsme si užívat poměrně pěkné výhledy. Najednou se před námi po pravé straně vynořil celkem výrazný kopec. Byl to kopec Lišák (710 m), jihozápadně ležící vrch komplexu Jezvineckého lesa. Jeho vrchol hrál podle zastoupení jehličnanů a listnáčů různými odstíny zelené.

p1150344.jpg

Čekal nás průjezd poslední osadou na české straně hranic, a sice Fleky. Spíše než o vesnici se jedná o několik domů rozesetých podél silnice na 1,5 km úseku, obydlených hlavně romským obyvatelstvem. Po levé straně silnice se objevil zas jiný výrazný vrch, který jsem identifikoval jako Kameňák (751 m), a sice nejvyšší vrch Všerubské vrchoviny.

p1150353.jpg

To už jsme se nacházeli kousek od státní hranice, kudy vede hraniční přechod pro turisty a cykloturisty Fleky / Hofberg. Zde, podobně jako na jiných místech člověk opět spatří rozdíl mezi pohraničními oblastmi Čech a oblastmi podél hranic v Německu.

p1150357.jpg

Zatímco na německé straně jsou to upravené louky a políčka, u nás se většinou člověk dere ke hranicím po cestách vedoucích lesy. Tyto dva snímky dělí od sebe pár metrů, je to vždy pohled na opačnou stranu.

p1150359.jpg

Když přejedeme hranici, z cestu vedoucí přes svah louky se můžeme opět pokochat pěknými výhledy.

p1150363.jpg

Takže jsme v Německu. Napojíme se na silnici a vydáváme se klesáním a opětovným stoupáním do obce Jägershof. Poté sjíždíme ke hranicím do údolí říčky Kouby (Chamb), která pramení v ČR a dnes jsme ji již jednou přejížděli na cestě ze Všerub do Chudenína.

p1150372.jpg

Tato říčka tu tvoří částí svého toku státní hranici a v okolí jejích břehů se nacházejí vlhké louky. Fotím zde také běláska řeřichového, který mi ochotně zapózoval při sání nektaru z kohoutku lučního.

p1150370.jpg

Pokračujeme po cestě podél hranic stále dál, až nám ukazetel napoví, že už se blížíme Všerubům, tedy místu, ze kterého jsme dnes ráno vyjeli. Zanedlouho již vjíždíme na hlavní silnci vedoucí z Čech do Německa od hraničního přechodu Všeruby. Ujedem ještě asi jeden km a jsme u auta.

p1150374.jpg

Po pěkném cyklistickém výletě, během něhož jsme najeli 35 km, jsme se rozhodli ještě navštívit restauraci ve Všerubech. Během čekání na jídlo se přihnaly černé mraky a než jsme dojedli tak začalo bouřit. Jen co jsme nasedli do auta a vydali se domů, tak se spustil velký liják, takže dnešní výlet byl naprosto přesně vypočítán:-)

p1150376.jpg

Fotografie v článku:

1) Všerubský rybník

2) pohled na Hoher Bogen

3) pohled na Jezvinec

4) cesta při úpatí Jezvince

p1150310.jpg

5) na vrcholu Jezvince

6) porost měsíčnice vytrvalé na vrcholu Jezvince

7) Orlovice

8) cesta z Orlovic na Hadravu, nejvyšší vrchol = Prenet

9) pohled od Hadravy na Jezvinec (vlevo) a Orlovickou horu (vpravo)

p1150299.jpg

10) pohled od Hadravy na Nýrsko a za ním se tyčící Prenet

11) Chudenínské rybníky

12) rákosníček (Donacia aquatica)

13) vrch Lišák od silnice z Chudenína na Fleky

p1150275.jpg

14) Fleky, v pozadí Kameňák (nejvyšší bod Všerubské vrchoviny)

15) hraniční přechod Fleky / Hofberg - německá strana

16) hraniční přechod Fleky / Hofberg - česká strana

17) výhled od hraničního přechodu na německé straně 

p1150351.jpg

18) údolí říčky Kouby při hranicích

19) bělásek řeřichový

20) rozcestník nedaleko Všerub na německé straně

21) blížící se bouřka při posezení ve Všerubech

22) pohled na Šumavské kopce (zleva: Jezerní hora, Svaroh, Ostrý) a v popředí Hraničář

23) kousavec korový fotografovaný pod Jezvincem

24) česnek medvědí na Jezvinci

25) pohled na Kameňák ze silnice na Fleky

mapa.png

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář