Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bítovy - část Doubravského hřebenu (24.9.2014, Švihovská vrchovina)

Byl krásný slunečný den a tak jsem po práci vyrazil na další výlet. Tentokrát jsem se vydal do oblasti Švihovské vrchoviny (geomorfologický celek) a chystám se navštívit hřeben zvaný Bítovy, který tvoří jižní konec Doubravského hřbetu v Korábské vrchovině (g. okrsek). Ještě nám schází doplnit podcelek, a tím je Chudenická vrchovina.

p1460224.jpg

vesnička Struhadlo

Celý hřeben Bítovy tvoří pět vrcholů, a já se dnes zkusím pokořit tři nejvyšší z nich. Parkuji ve vesničce Struhadlo, která leží na úbočí hřebene. Je odtud pěkný výhled na níže položené oblasti Klatovska.

p1460236.jpg

cesta po hřebenu

Za chvíli jsem na hřebenové cestě a mám to jen kousek k prvnímu dnešnímu vrcholu, kterým bude tzv. Střední Bítov (691 m n. m.). Hned mě upoutá všude kolem velké množství hub různých druhů a já lituji, že jsem si nevzal houbařský košík.

p1460270.jpg

hřib smrkový

Ani se nemusím trmácet do nějakého velkého kopce a za chvíli jsem na Středním Bítově, který je druhým nejvyšším vrcholem hřebene. Stojí na něm telekomunikační stožár zajišťující internetové připojení. Vedle stožáru pak stojí osmimetrový dřevěný kříž, který zde byl obnoven v roce 2008 a je k němu připevněna schránka s vrcholovou knihou.

p1460237.jpg

telekomunikační stožár a kříž na Středním Bítově

Vedle kříže jsou lavičky a stolek, a kousek od stožáru s křížem se dočká návštěvník i pěkných výhledů. Jen pár metrů od vrcholu se otevírá z paseky výhled k západu v čele s Korábem a sousedními kopci. Na vrcholu Středního Bítova mi zapózuje babočka kopřivová (Aglais urticae) a moucha kosmatka (Mesembrina meridiana).

p1460244.jpg

výhled ze Středního Bítova na Koráb

p1460259.jpg

babočka kopřivová na Středním Bítově

Od Středního Bítova pokračuji pohodovou vrcholovou cestičkou k nejvyššímu vrcholu celého hřebenu - Velkému Bítovu (713 m n. m.), ke kterému je to necelý kilometr. Celá cesta po hřebenu není nijak značená, orientuji se podle GPS, ale zatím to ani není třeba.

p1460277.jpg

muchomůrka červená

p1460281.jpg

cestička na vrchol Velkého Bítova

Najednou odbočuje doleva nepříliš široká cestička mezi mladými břízkami, pár metrů stoupání a už jsem na vrcholu Velkého Bítova. Na mapách se z něj uvádí kruhový výhled, bohužel, dnes už tomu tak není. Vrchol je pokrytý sutí kamenů a je porostlý listnáči i mladými jehličnany.

p1460286.jpg

vrchol Velkého Bítova

Na nejvyšším místě stojí triangulační tyč a kolem ní je hromada kamenů. Odtud se také otevírají omezené výhledy na Plánický hřeben na Klatovsku. Ve vzrostlejším porostu listnáčů nacházím hadovku smrdutou (Phallus impudicus). Díky svým bočním hřbetům je Velký Bítov také vrcholem nejmohutnějším.

p1460284.jpg

vrchol Velkého Bítova

Návštěvníci také mohou zapsat své dojmy do návštěvní knihy, která je připevněna ke kmenu vzrostlého javoru. Dávám si zde svačinu a užívám si nádherného dne s modrým nebem, posetém krásnými bílými mráčky.

p1460298.jpg

hadovka smrdutá

Po svačině pokračuji dále lesem plným hub, z nichž mohu jmenovat hřib smrkový, muchomůrku červenou, křemenáče, muchomůrku růžovku a spoustu jiných. Dostávám se na výběžek hřebenu severozápadně od Velkého Bítova, odkud se z mýtiny naskytne krásný výhled na Malý Bítov, Malou a Velkou Doubravu a za ní pokračující hřeben Bělýšovského lesa s nejvyšším vrcholem Říčej.

p1460313.jpg

na výběžku hřebene

p1460323.jpg

výhled na (zprava) Malý Bítov, Malou a Velkou Doubravu, Říčej

Odtud začínám dnes poprvé terénem výrazněji sestupovat.Jak sám po chvilce zjišťuji, čeká mě dnes zatím nejdobrodružnější cesta. Jako poslední vrchol se chystám zdolat Malý Bítov (668 m n. m.). Ač je tento vrchol nižší než předchozí dva, dá se přesto považovat za "nejdivočejší" a nejméně ovlivněn člověkem.

p1460331.jpg

kapradiny při cestě na Malý Bítov

p1460341.jpg

cesta po úbočí Malého Bítova

Já se začínám čím dál častěji dívat na GPS, jestli jdu správně. Proplétám se cestičkami, po nichž chodí převážně asi lesní zvěř. Po chvíli se napojím na cestu širší, ale poněkud zarostlou a začínám stoupat po úbočí Malého Bítova. Nechce se mi celý vrchol obcházet po cestě a tak volím výstup přímo mezi listnatými stromy a křovím.

p1460352.jpg

triginometrický bod na Malém Bítově

To se však neukáže jako šťastná varianta, neboť vyruším v jednom křoví stádo prasat. Zdá se, že se dávají na útěk, tak chvíli čekám. Když však i po chvíli slyším, že kousek ode mě jedno z nich stále naštvaně chrochtá, radši volím ústup já a k vrcholu mířím o kus dál.p1460346.jpg

vrchol Malého Bítova

Malý Bítov je nejseverněji položeným vrcholem celého hřebenu. Vrcholová část je tvořena úzkým, půl kilometru dlouhým hřbetem, který klesá velmi mírně od severu k jihu. Vrchol Malého Bítova je zalesněný listnatým lesem a neposkytuje žádný rozhled. Na nejvyšším místě je trigonometrický bod, částečně zarostlý křovím.

p1460356.jpg

vrcholový hřbet Malého Bítova

Projdu po vrcholové pěšince celý hřbet Malého Bítova až se napojím na zelenou turistickou značku, která mě zavede na křižovatku cest nazvanou Bítovy, kde se vydávám po vrstevnici po žluté zpět do vesničky Struhadlo. Procházím kolem krásných chatek na svahu, podél cesty kvetou zvonky.

p1460361.jpg

rozcestník Bítovy

Dnešní odpolední vycházku po kopcích hřebenu Bítovy jsem si moc užil, i adrenalin nechyběl, díky ne právě nadšeným divokým prasatům. Po dnešku už mi zbývá jen kopec Tuhošť a budu mít zdolán celý Doubravský hřeben.

p1460378.jpg

zvonky ve Struhadle

p1460265.jpg

moucha kosmatka na Středním Bítově

p1460334.jpg

muchomůrka růžovka

p1390613.jpg

hřeben Bítovy

mapa.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář