Jdi na obsah Jdi na menu
 


Liščí hora z Bystřice (27.3.2014, Český les)

Dnešního dne jsem se opět po delší době chtěl podívat do oblasti Českého lesa a vybral jsem si jeden ne příliš známý kopec jménem Liščí hora (708 m n. m.). Tento název je alespoň uveden na stránkách města Bělá nad Radbuzou, nedaleko které se kopec nachází, na serveru mapy.cz je však uveden název Výšina, stejně jako v geomorfolofickém členění Českého lesa.

p1310183.jpg

V Bělé nad Radbuzou jsem byl již alespoň dvakrát, ale tam parkovat nebudu. Z Bělé odbočím k osadě Bystřice, nacházející se 3 km jihozápadně od Bělé. Zaparkuji na konci osady, kde jsem úplně poprvé. Původního plánu, jet po cestě ještě dále, se vzdávám, když spatřím cestu s velkými kameny, kde by se nejelo asi právě nejpohodlněji.

p1310221.jpg

Jdu tedy pěšky již od konce vsi. Je tu dnes poněkud větrno, jinak však slunečný jarní den. Směrem vpravo od cesty kousek za vsí se zdvihá Bystřičný vrch (618 m n. m.). Nedá mi to a lezu na něj. Část jeho vrcholu je tvořena loukami, tudíž určitě bude nabízet nějaký ten výhled do okolí. A skutečně, pěkný pohled je hlavně na Černou horu (662 m n. m.) - nejvyšší vrchol Podčeskoleské pahorkatiny, a na za ní se rozkládající Sedmihoří.

p1310217.jpg

Sejdu opět na cestu a rozhlížím se po místní krajině. Po obou stranách cesty se rozkládají louky využívané jako pastviny, po levé straně se za údolím Bystřického potoka zvedá pásmo Pivoňských hor (jeden z hřebenů Českého lesa) s vrcholy (od SV k JZ) Lískovec (670 m n. m.), Bezvěrovský vrch (666 m n. m.) a Kamenec (671 m n. m.).

p1310349.jpg

Cesta neustále stoupá, i když velmi mírně. Z luk se však začínají otevírat pohledy i do míst, kam nebylo z níže položené Bystřice vidět. Naskytne se mi tak krásný pohled na sever na hlavní hřeben Českého lesa s nejvyššími kopci v této části - Kamenický vrch (739 m n. m.), tyčící se strmě nad Bělou, dále pak části Apolenského vrchu (726 m n. m.), Málkovský vrch (761 m n. m.) a konečně Přimda (848 m n. m.) se siluetou zříceniny hradu.

p1310365.jpg

To už ale vidím můj dnešní cíl, kopec Liščí hora (Výšina). Proč jsem si vybral právě tento "bezvýznamný" kopec? Její výška znatelně převyšuje okolí a podle mapy jsem zjistil, že její vrchol je nezalesněn, tak mi zajímá, jaké asi budou výhledy.

p1310267.jpg

Opouštím hlavní cestu a začínám po pastvině stoupat vzhůru. Projdu kolem bříz rostoucích na pastvině a kolem chatky pod lesem. Jak je však možné, že část svahů i vrcholové části hory není i přes svojí výšku zalesněna jako okolní kopce Českého lesa? Odpověď je jednoduchá.

p1310308.jpg

Na úbočí Liščí hory totiž stávala stejnojmenná osada, která byla po válce vysídlena a postupně se rozpadla. Dnes zde přetrvává již jen jeden objekt, který byl právě v době mé návštěvy rekonstruován. Stoupám tedy pořád kolmo do svahu a když projdu jeden kratičký zalesněný úsek, jsem již blízko vrcholu.

p1310298.jpg

Když vylezu z lesa (již několik desítek metrů od vrcholu) spatřm první kamenné valy, které jsou zde asi ještě pozůstatkem nedaleké obce a je jich blízko vrcholu několik. Také se mi opět otevře pohled na již zmiňovaný hřeben v čele s Kamenickým vrchem a Přimdou.

p1310285.jpg

Vrcholová část  je poměrně plochá a tak hledám ten pravý vrchol, nejlépe označený nějakou triangulační tyčí. Nachází se v blízkosti právě jednoho kamenného valu a samotná tyč je schovaná v křovině za tímto valem. Hned vedle jsou z kamenů postaveny dvě kamenné mohyly.

p1310293.jpg

Největší nezalesněná plocha, nebo lépe řečeno travnatá plocha, kde nerostou žádná křoviska, je na jižním svahu, který tvoří rozsáhlá pastvina, a která nabízí nádherné rozhledy. Bohužel právě z tohoto směru na mě svítí slunce, což znamená, že fotky pořízené proti němu rozhodně nebudou kvalitní.

p1310319.jpg

I přesto identifikuji kopce zvedající se přede mnou tímto jižním směrem. Nejblíže je to již zmiňovaná část Pivoňských hor, za nimi jejich pokračování s vrcholy Stráž (752 m n. m.), U Korytan (743 m n. m.) a Pivoňské hory (756 m n. m.). Dále vykukuje vrchol hory Lysá (870 m n. m.) a vpravo od ní špička Starého Herštejna (878 m n. m.)

p1310316.jpg

Když sejdu po úbočí ještě trochu níž a ve výhledu na západ mi přestanou bránit listnaté stromy a křoviny, můžu si prohlédnout další část Českého lesa. Z lesů na mně vykukuje jakási rozhledna. Zpočátku si říkám, že to bude věž na Velkém Zvonu, ale po vyfocení a přiblížení ji s jistotou určuji jako rozhlednu na vrcholu Ebene v Německu, kousek za hranicemi (894 m n. m.). Před ní se potom tyčí další tři kopce: Železný vrch (790 m n. m.), Nad Hutí (716 m n. m.) s bukovým porostem, který byl vyhlášen i přírodní rezervací a také Malý Zvon (848 m n. m.), taktéž s přírodní rezervací.

p1310326.jpg

Stále však pátrám po kopci Velký Zvon (863 m n .m.), který zde také musí blízko být a na jehož vrcholu stojí zdálky viditelná vojenská věž, která však není veřejnosti zpřístupněná. Stačí však sejít ještě o kousek níž a vpravo od Malého Zvonu se konečně jeho silueta objeví. Velká škoda, že jeho věž neslouží jako rozhledna. Poté již sestupuji opět na cestu, po které jsem se dnes vydal. Fotím si zbylé jedno stavení z osady a pohled do údolí Bystřického potoka.

p1310342.jpg

Poté se vydávám zpět po cestě do Bystřice. Fotím si zde dymnivku dutou a křivatec žlutý. Celé toto místo, které jsem dnes navštívil působí liduprázdně a v pozdějším ročním období se tu člověk potká asi jen s pasoucím se skotem. Ušel jsem něco kolem 5 km.

p1310358.jpg

Fotografie v článku:

1) cesta od Bystřice k bývalé osadě Liščí hora

2) rozkvetlé vrby jívy

3) pohled z Bystřičného vrchu na Černou horu

4) pohled na hřeben Pivoňských hor a údolí Bystřického potoka

5) pohled na Kamenický vrch, Apolenský vrch, Málkovský vrch a Přimdu

6) pohled z úpatí Liščí hory na údolí Bystřického potoka a Pivoňské hory

7) vrchol Liščí hory

8) vrchol Liščí hory - kamenný val

p1310367.jpg

9) pohled z úbočí na kopce Českého lesa Kamenický vrch - Přimda

10) kamenné mohyly na vrcholu

11) pohled z jižního svahu na Pivoňské hory a za nimi Lysou

12) pohled na jihozápad - Ebene s rozhlednou, před ní zleva Železný vrch, Nad Hutí, Malý Zvon

13) Velký Zvon s vojenskou věží

14) zbylé stavení na místě bývalé osady Liščí hora

15) křivatec žlutý

16) přiblížený pohled na Přimdu z cesty na Liščí horu

17) vrchol Liščí hory

p1310286.jpg

bystrice.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář