Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaniklá ves Hůrka - Polom - jezero Laka (17.2.2014, Šumava)

Začínají mi jarní prázdniny (pracuji jako učitel na ZŠ) a tento den má být podle předpovědí nejkrásnější z celého týdne, proto neváhám a naplánuji si výlet na Šumavu. Na poslední chvíli se však dozvídám, že v oblasti Šumavy by mělo zpočátku být oblačno až zataženo, což mi trochu kazí náladu, neboť za cíl cesty jsem si vytyčil zdolání dvou šumavských kopců - Polomu (1295 m n. m.) a Debrníku (1336 m), které mají díky kůrovci a orkánu Kyrill holé vrcholy, a z nichž musí být jistě nádherné výhledy.

p1290487.jpg

Když ráno vyjíždím od nás z Domažlicka, je nebe nádherně modré. Když poprvé spatřím v dálce hřeben Královského hvozdu ve směru Jezerní hora - Ostrý, dají se nad nimi však rozpoznat mraky šedé barvy. Když však projíždím směrem k Hojsově Stráží a ke Špičáku, zahlédnu sluncem krásně nasvícený vrchol Ostrého ještě pokrytý námrazou. Avšak o kousek dál položená Jezerní hora je ponořená v šedých mracích a v mlze. Ale jsem optimista a říkám si, že se oblačnost také určitě rozplyne. Bohužel, když přijíždím do Nové Hůrky, kde budu parkovat, tak zde panuje zataženo, ale záblesky slunce dávají naději ve zlepšení.

p1290718.jpg

Co mě těší je také to, že je zde jen minimum sněhu a na cestách skoro žádný. Zaparkuji a vydávám se tedy po modré turistické značce směrem k zaniklé vsi Hůrka. Nová Hůrka, kde parkuji je částí obce Prášily a tvoří ji pár chalup a několik ubytovacích zařízení. Je dobrým výchozím místem pro túry šumavskou krajinou. Protéká jí také Drozdí potok.

p1290498.jpg

Příjemná cesta vede po mírně stoupající silničce převážně smrkovým lesem. Vpravo ode mě protéká Polomským údolím již zmiňovaný Drozdí potok, vlevo se pak tyčí Hůrecký vrch (1099 m n. m.). Asi po 2 km vyjdu ze smrkového lesa a procházím Hůreckou alejí, což je chráněné stromořadí javorů a lip podél cest v místě bývalé vsi Hůrka. Kolem cesty se zde v současné době rozkládají louky.

p1290555.jpg

Kromě Hůrecké aleje se zde ze zaniklé sklářské vsi zachovala jen hřbitovní kaple, která přečkala ve značně zpustošeném stavu a která původně sloužila jako hrobka sklářské rodiny Abelů. Po druhé světové válce bylo německé obyvatelstvo odsunuto a budovy byly zničeny. Kaple byla později opravena.

p1290706.jpg

V místě bývalé Hůrky opouštím modrou značku a vydávám se po žluté. Přibylo zde trochu sněhu, je zde možná tak 10 cm, ale pořád se jde příjemně. Avšak začínám se obávat, jak to bude vypadat nahoře. Zdá se, že jsem Šumavu poněkud podcenil a i když letošní zima je na sníh velice chudá, zde ho možná bude více než jsem očekával.

p1290559.jpg

Pokračuji tedy dále a za místními loukami poprvé zahlédnu můj dnešní cíl - vrcholy Polom a Debrník. Mezitím se vyjasnilo a já si mnu ruce, jaké jsem vychytal krásné počasí a jaké budou nádherné výhledy. Ale jak to tak bývá, nevyplácí se radovat se předem.

p1290515.jpg

 Vcházím opět do smrkového lesa, a i když to kolem cesty tak nevypadá, zde již řádil kůrovec. Opět (zatím) mírně stoupám, a sníh pod mými botami začíná přibývat. Již se tak pohodlně nejde. Pozoruji tající sníh, který opadává z větví smrků.

p1290563.jpg

Stoupání začíná býti poněkud prudší a když se ocitnu u rozcestníku V Zátočině, již se mi skrz stromy otevírají částečné výhledy na Ždánidla nebo Dřevěnou hůl. Pokračuju již po červené značce a začínám se potit, neboť zde se již nejde vůbec dobře, je zde na silnici dobrých 20 cm sněhu a kromě mých stop je zde již jen jedna stopa od běžek. Když po pravé straně cesty zmizí smrkový porost, kochám se výhledy na šumavskou krajinu, nejzřetelněji je vidět Javorná a blízký holý Hadí vrch.

p1290579.jpg

To se již blížím k rozcestníku Pod Polomem, který se nachází v sedle mezi Polomem a Debrníkem. Bohužel se stalo to, co jsem nechtěl. Celou dobou nádherné počasí se začalo kazit a ke mně se od západu začali blížit šedé mraky, které začali pohlcovat okolní kopce.

p1290633.jpg

Jelikož ani sněhu nebylo zrovna málo na pěšší túru, tak jsem již předem vzdal výstup na Debrník, avšak Polom jsem byl odhodlán pokořit. Sice na něj podle mapy.cz vede odbočka nové naučné stezky Tetřeví, avšak já na žádnou ceduli značící tuto cestu nenarazil. U silnice se nachází sice jedna z informačních tabulí, od které má cesta začít stoupat na Polom, ale značky které by turistu vedly, žádné.

p1290611.jpg

Přesto i ve sněhu se dala rozpoznat cesta mezi mladými smrčky. Vydal jsem se tedy po ní nahoru. Občas jsem se zabořil po kolena do sněhu, ale nevzdával jsem se. Byl jsem asi po dlouhé době první, kdo se sem vydal. Tak po 200 metrech jsem opustil mladý smrkový porost a přede mnou se ocitla krajina typická v současnosti pro většinu nejvyšších kopců Šumavy.

p1290618.jpg

Všude pařezy a popadané smrky, které nepřežily útok kůrovce a útok orkánu Kyrill v roce 2007. Mezi nimi si však již razí svoji cestu smrčky mladé. Zde jsem poprvé zauvažoval, zda výstup nevzdám. Sníh po kolena bych ještě překousnul, ale neustále se zhoršující počasí mě nakonec přesvědčilo k tomu, že Polom zdolám někdy příště. Vždyť to, proč jsem chtěl vrcholu dosáhnout - krásné výhledy - by se dnes stejně nekonalo, ze tří světových stran se válely šedé mraky.

p1290626.jpg

Polom jako takový má dva vrcholy. Ten, který jsem měl já nadosah, se nazývá Polom - JV vrchol (1291 m n. m.), druhý vrchol Polom je vyšší (1295 m n. m.). Mezi nimi se nachází sedlo. I když jsem nedosáhl vrcholu, viděl jsem spoustu vedlejších šumavských kopců - protější Debrník (Plesná), Ždánidla, Poledník či Javorná.

p1290632.jpg

Nezbylo mi tedy nic jiného, než se vrátit zpět do sedla. Ještě jednou jsem se zadíval na Debrník, který je podobně holý jako Polom a na jehož vrchol by byla cesta ještě náročnější...Snad někdy příště. Původně jsem měl v plánu vrátit se stejnou trasou do Nové Hůrky, avšak usoudil jsem, že tento "neúspěch", kdy se mi nepodařilo zdolat ani jeden z vytipovaných kopců musím nějak vykompenzovat. Proto jsem se u rozcestníku V Zátočině rozhodl pokračovat k jezeru Laka po červené.

p1290586.jpg

Cesta k němu zde vede po příjemné pěšině opět značně prořídlým lesem. Zde dnes poprvé vidím větší množství stop ve sněhu, které značí, že Laka navštěvuje více turistů než Polom a okolí. Zanedlouho jsem na místě a přede mnou se otevře bílá plocha zamrzlého a zasněženého jezera, nad kterým se tyčí hřeben Debrníku. Jezero Laka je nejmenší, nejvýše položené ze šumavských jezer a také dosahuje nejmenší hloubky. Vzrostlý smrkový porost, který, když jsem jezero navštívil naposledy, byl plný života, je dnes suchý a nebo pokácený.

p1290671.jpg

Od jezera Laka se vydávám po modré značce, která mě dovede přes bývalou Hůrku zpět do Nové Hůrky až k mému autu. Z jezera Laka vytéká Jezerní potok, který mě provází po většinu cesty k Hůrce. Než vyjdu na louky rozprostírající se v místě bývalé Hůrky, potok se se mnou loučí a odtéká na severovýchod, kde se po několika kilometrech vlévá do Křemelné.

p1290692.jpg

Přicházím tedy opět k Hůrce. Všude slyším prozpěvovat ptáky, například kosy nebo drozdy brávníky. Takhle brzo jsem je již několik let zpívat neslyšel a třeba minulý rok to bylo tuším až někdy koncem března. Ale jestli se blíží jaro, tak doufám, že už nebude přerušeno nějakými mrazy či sněžením v březnu.

p1290699.jpg

Vracím se po stejné silničce zpět do Nové Hůrky. Dnešní výlet krásnou Šumavskou přírodou se povedl, jediné, co mě mrzelo, že zrovna, když jsem potřeboval sluneční paprsky na Polomu, tak se pokazilo počasí. U jezera Laka totiž opět vyšlo slunce, a až do večera bylo nádherně. Celkem jsem ušel 14 km. Není to moc, ale v tom sněhu to dá člověku slušně zabrat:-)

p1290714.jpg

Cestou domů jsem ještě několikrát zastavil, když se naskytl nějaký pěkný výhled na kopce ozářené Sluncem. Takto jsem si vyfotil třeba kousek pod Hojsovou Stráží výhled na Hraničář tyčící se nad Nýrskou přehradou nebo přímo v Hojsově Stráž pohled na Všerubskou vrchovinu v čele s Jezvincem a Orlovickou horou.

p1290735.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Ostrý od silnice na Hojsovu Stráž

2) Nová Hůrka, pohled na Hůrecký vrch

3) Drozdí potok v Nové Hůrce

4) Hůrecká alej u Hůrky

5) kaple v bývalé Hůrce

6) Hůrecká alej s památnými stromy

7) pohled na Polom - JV vrchol (vlevo) a Sklářský vrch (vpravo) za Hůrkou

8) cesta z Hůrky k Polomu

p1290722.jpg

9) pohled na Javornou (vlevo, zalesněná) a Hadí vrch (vpravo, holý) z cesty k Polomu

10) sedlo a rozcestník Pod Polomem

11) pohled z úbočí Polomu JV vrchol na Ždánidla (vlevo) a Debrník (vpravo)

12) pohled z úbočí na Polom - JV vrchol

13) pohled na Poledník

14) výhledy z úbočí Polomu - JV vrchol

15) Hůrecký vrch z cesty na Polom

16) jezero Laka

p1290725.jpg

17) Jezerní potok

18) louka u bývalé Hůrky

19) Nová Hůrka

20) pohled na Hraničář pod Hojsovou Stráží

21) pohled na Špičák, Malý Špičák, Jezerní horu a Svaroh od Hojsovy Stráže

22) pohled na Všerubskou vrchovinu a Švihovskou vrchovinu od Hojsovy Stráže

23) mrtvý les u jezera Laka

p1290679.jpg

mapa.png

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář