Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kleiner a Grosser Arber a Kleiner Arbersee (24.10.2015, Šumava)

Využil jsem nádherného podzimního dne, kdy v níže položených oblastech převládalo mlhavo a zataženo, ale na horách bylo nádherně slunečno. Naplánoval jsem si tedy výlet na nejvyšší horu Šumavy - Grosser Arber (Velký Javor), kde jsem již tři roky nebyl, a tento výlet spojím s návštěvou Malého javorského jezera a výstupem na Kleiner Arber (Malý Javor).

p1550660.jpg

Grosser Arber z Brennes

Parkuji v osadě Brennes, která je výchozím místem k lyžařskému areálu na svazích Grosser Arber a ve které se nachází i několik hotelů či turistických chat (např. tzv. Arber Alm). Auto nechávám na parkovišti u silnice, od které se otevírají pěkné výhledy na Grosser Falkenstein či Grosser Rachel.

dsc_1045.jpg

Arber Alm

dsc_1047.jpg

výhled od parkoviště na (zleva) Grosser Falkenstein a Grosser Rachel

Já přecházím silnici a kolem dřevěné chatky s plotem vytvořeným ze sjezdových lyží se vydávám směrem k Malému javorskému jezeru. Lesem brzy přicházím do osady Mosshütte s několika staveními a loukami kolem, ale hlavně nádherným výhledem na Malý a Velký Ostrý, Heugstatt či Schwarzeck.

dsc_0009.jpg

výhled na (zleva) Malý a Velký Ostrý od Mosshütte

dsc_0011.jpg

výhled na Heugstatt od Mosshütte

Pak pokračuji chvilku opět lesem, ale brzy již vycházím přímo u Malého Javorského jezera. Dnešní ráno bylo velmi chladné, na místech ve stínu se dosud (něco před desátou hodinou) drží námraza.

dsc_0034.jpg

Malé javorské jezero

dsc_0036.jpg

Malé javorské jezero

Rozhodnu se po okružní stezce jezero obejít, abych si ho dosytosti užil. Nejprve jdu tedy při jeho východním břehu smíšeným lesem, na cestě již leží spadané bukové listí a kolem cesty jsou malé skalky.

dsc_0041.jpg

cesta při východním břehu Malého javorského jezera

Nejhezčí úsek kolem Malého javorského jezera však začíná v jeho zadní části, kde přes potůčky napájející jezero vedou dřevěné lávky a schody a hlavní potůček zde stéká po skále.

dsc_0050.jpg

můstky a schody vzadu za jezerem

dsc_0054.jpg

potok přitékající do jezera

Od tohoto úseku cesty kolem jezera pod strmou jezerní stěnou neustále tečou ze svahů malé potůčky a při západní straně jezera navíc vede stezka blíže k jezeru, takže mohu častěji fotit jeho hladinu.

dsc_0064.jpg

Malé javorské jezero

dsc_0071.jpg

Malé javorské jezero

Malé Javorské jezero (Kleiner Arbersee) leží v nadmořské výšce 918 m a je tak nejníže položeným šumavským jezerem. Jeho rozloha je 9,4 ha a hloubka asi 9 metrů. Zajímavostí jsou tři plovoucí ostrovy s rašeliništní vegetací.

dsc_0095.jpg

Malé javorské jezero

dsc_0103.jpg

pohled na Grosser Arber od Malého javorského jezera

Jižní stranu jezera lemují svahy obou Javorů, nad západním břehem jezera se tyčí hora Spitzberg (1058 m n. m.). Ze západního břehu jezera je pěkný pohled na Velký Javor (bohužel je právě nad ním slunce). Přesto fotím jeden snímek za druhým. Za dnešního slunečného počasí a v této podzimní době zvláště vynikne krása plovoucích ostrůvků.

dsc_0106.jpg

Malé javorské jezero

dsc_0113.jpg

Malé javorské jezero

Kousek od západního břehu jezera stojí chata Seehütte. Jezero je odvodňováno potokem Arberseebach (Jezerní potok) do Řezné a Dunaje. Patří tudíž k úmoří Černého moře. Škoda, že česká jezera nemají oficiálně zpřístupněné podobné okružní stezky.

dsc_0122.jpg

chata Seehütte u jezera

Projdu kolem chaty Seehütte a hledám cestu, která vede strmou jezerní stěnou nad západním břehem jezera. Na cestu se bez potíží napojuji a nyní mě čeká výživný krpál po zpevněné cestě. Tato cesta mě dovede až k mému dalšímu cíli - Malému Javoru.

dsc_0124.jpg

cesta jezerní stěnou ke Kleiner Arber

Po několika serpentinách, které mě slušně rozproudí krev v žilách a já shazuji vrstvy oblečení opouštím zpevněnou cestu a podle směrovky odbočuji doleva na lesní cestu. Stoupání však pokračuje.

dsc_0135.jpg

výhled na (zleva) Velký kokrháč, Svaroh a Jezerní horu

Se stoupajícími metry ubývá vzrostlých stromů a postupně se mi tak otevírá krásný výhled na hřeben Královského hvozdu od Jezerní hory po Ostrý a za chvíli také Velký Javor. Viditelnost je dnes parádní a trochu doufám, že by z Javorů mohly být vidět i Alpy.

dsc_0148.jpg

výhled na hřeben Královského hvozdu

Tato cesta k Malému Javoru se mi moc líbí a každou chvíli zastavuji a kochám se výhledy. Dokonce se mi zde podaří zahlédnout i tetřeva v letu. Netrvá dlouho a já stojím u Chammerhütte, chaty pod vrcholem Malého Javoru.

dsc_0154.jpg

chata Chammerhütte na úbočí Kleiner Arber

dsc_0155.jpg

chata Chammerhütte

Od této chaty je to k vrcholu Malého Javoru necelých půl kilometru, i když pořád do kopce. Stromů opět postupně ubývá a já zkouším ze svahu kouknout do dáli, jestli náhodou neuvidím obrysy Alp.

dsc_0162.jpg

výhled na Brotjacklriegel (nejvyšší hora) a vpravo od něj vystupující Alpy (Dachstein)

dsc_0175.jpg

výhled z Malého Javoru

A jsou tam! Nemusím ani příliš ostřit zrak, abych viděl Alpské štíty (poznávám alespoň Dachstein) zřetelně vystupující nad bílou peřinou za vrcholky Šumavy. Podruhé v životě (poprvé loni z rozhledny na Špičáku) tak vidím Alpy ze Šumavy na vlastní oči.

dsc_0234.jpg

pohled z Malého na Velký Javor

dsc_0171.jpg

na vrcholu Malého Javoru

Se zrakem upřeným na Alpy vytrvale stoupám cestičkou mezi pařezy a pahýly stromů, před samotným vrcholem přibývají i skály. Na nejvyšší z nich je připevněn poměrně mohutný dřevěný kříž. I když je dnes nádherně, fouká zde na vrcholu silný vítr a já opět oblékám mikinu.

dsc_0179.jpg

vrcholový kříž na Malém Javoru

dsc_0187.jpg

na vrcholu Malého Javoru

Kleiner Arber (Malý Javor, 1384 m n. m.) sice leží ve stínu svého vyššího jmenovce, ale vyplatí se sem vylézt. Jedná se o výrazný rulový vrch a výhledy jsou stejně parádní jako v případě Velkého Javoru. Dohlédnete zde až na hřebeny Předního Bavorského lesa (s vrcholy Brotjacklriegel, Einödriegel, Geisskopf, Hirschenstein, Predigstuhl či Pröller).

dsc_0203.jpg

výhled na (zleva) Geisskopf, Vogelsang, Rauher Kulm a Hirschenstein

dsc_0205.jpg

výhled na Rauher Kulm, Hirschenstein, Predigstuhl, Knogl a Pröller

Bývá určitě méně navštěvovaný než Velký Javor, přesto sem spolu se mnou míří další turisté. Posadím se na vrcholovou skálu, vybalím svačinu a užívám si nádherných výhledů. Jižní svah až k vrcholovému kříži je téměř kompletně odlesněn, tudíž jim nic nebrání.

dsc_0221.jpg

vrcholová skalka s křížem na Malém Javoru

dsc_0224.jpg

vrchol Malého Javoru

Po svačině se vrátím stejnou cestou zpět k Chammerhütte a odtud budu pokračovat až na Velký Javor. Trasa vede po příjemné cestě, v sedle mezi Javory potom vede úzkou pěšinkou přes louku, která připomíná tzv. schachten (bývalé pastviny) s porostem borůvčí, a poté již po napojení na širokou štěrkovou cestu začíná stoupat na Velký Javor.

dsc_0253.jpg

louka mezi Malým a Velkým Javorem

dsc_0257.jpg

louka mezi Velkým a Malým Javorem, vzadu Malý Javor

Po této široké cestě nyní stoupám k vrcholu. Po chvíli z ní odbočuje turistická pěšina, já však volím pro výstup tuto štěrkovou cestu která vrcholu obchází po západním svahu.

dsc_0266.jpg

cesta na Velký Javor

dsc_0268.jpg

výhled z Velkého Javoru na Malý Javor, Enzian, Schwarzeck

Vyjdu tak přímo u skalky, ze které je nádherný výhled na Malé javorské jezero a na okolní kopce. Krásně je zde vidět většina hřebenu s kopci Malý Javor, Enzian, za ním je schovaný Heugstatt, dále je vidět ostrý hřbet Schwarzecku, Ödriegel či Grosser Riedelstein.

dsc_0292.jpg

výhled z Velkého Javoru na Malé javorské jezero

dsc_0289.jpg

výhled z Velkého Javoru na Malé javorské jezero

V dálce je vidět i masiv Hoher Bogenu a na severu hřeben Královského hvozdu s Ostrým, Velkým Kokrháčem, Svarohem a Jezerní horou.

dsc_0305.jpg

výhled z Velkého Javoru na hřeben Královského hvozdu a pod ním Brennes

dsc_0306.jpg

skalka s výhledem na Malé javorské jezero na Velkém Javoru

Grosser Arber (Velký Javor, 1456 m n. m.) je nejvyšší horou Šumavy. Návštěva jeho vrcholu, chcete-li prozkoumat každé zákoutí, vám zabere celkem dost času. Vrchol je přirozeně holý, některé jeho části jsou porostlé klečí či smrky a je specifický nevšední flórou, blíží se spíše vysokohorskému charakteru než charakteru zbytku pohoří.

dsc_0315.jpg

výhled ze skalky Ostspitze na kopule a hlavní vrchol Velkého Javoru

dsc_0312.jpg

skalka Ostspitze

I když by se to nemělo, přelézám zábradlí u cesty a lezu na skalku zvanou Ostspitze. Z ní jsou podobné výhledy jako ze skalky nad Malým javorským jezerem, ale především na hlavní vrchol Velkého Javoru se dvěma radarovými kopulemi.

dsc_0319.jpg

výhled ze skalky Ostspitze na další hory hřebenu Javoru

dsc_0327.jpg

skalka Ostspitze

Od této skalky už po jednom ze zdejších chodníků se štěrkem opatřeným dřevěným zábradlím mířím k další skupince skal, tentokrát na jihozápadě vrcholové plošiny - Bodenmaiser Riegel, jejíž součástí je i skála nazvaná Richard Wagner Kopf.

dsc_0330.jpg

skalka Bodenmaiser Riegel

dsc_0340.jpg

výhled ze skály Bodenmaiser Riegel na vrcholovou plošinu Velkého Javoru

Vylezu na nejvyšší bod této skalní skupiny, a již podruhé mohu dnes obdivovat alpské vrcholky. Tato skála je již přístupná, proto se to tu jen hemží turisty a je tu poměrně těsno.

dsc_0354.jpg

výhled na Mittagsplatzl

dsc_0384.jpg

výhled ze skalky Bodenmaiser Riegel na skalku Grosser Seeriegel (Bernstein)

Je odtud ovšem pěkně vidět i na zbytek vrcholové plošiny. Na kříž a kopule na hlavním vrcholu, či na další skupinu skal nazvanou Grosser Seeriegel či Bernstein.

dsc_0347.jpg

vrchol Velkého Javoru

dsc_0350.jpg

skalka Bodenmaiser Riegel

Dalším místem k prozkoumání bude samotný nejvyšší vrchol Grosser Arber, kde je vrcholová skála s křížem. Cestou po chodníku k vrcholu se naskytne zajímavý pohled na Grosser Rachel či Mittagsplatzl, který je od Velkého Javoru oddělen sedlem.

dsc_0394.jpg

výhled z chodníku na Grosser Rachel

dsc_0395.jpg

výhled z chodníku na Grosser Rachel a Mittagsplatzl

Na vrchol vede taktéž štěrková cesta, turista prochází kolem obou kopulí, než se ocitne před vrcholovou skálou s křížem. Zde většinou bývá nejvíce lidí.

dsc_0406.jpg

u vrcholu Grosser Rachel

dsc_0408.jpg

vrchol Grosser Arber se skalkou a křížem

Nebudu znovu popisovat, jaké krásné výhledy nás na vrcholu čekají, snad jen, že odtud je vidět zase i kousek jinam, konkrétně na Železnorudsko. Tudíž se nám naskytne výhled na Falkenstein, Polom, Debrník či Pancíř a také na Železnou Rudu či Bayerisch Eisentein (Bavorská Železná Ruda).

dsc_0410.jpg

vrchol Grosser Arber

dsc_0413.jpg

chata Zwieselerhütte pod vrcholem

Pod vrcholovou skalkou stojí turistická chata Zwieselerhütte. Já nyní vrchol obejdu z východu. Cestou vedoucí okolo vrcholu k poslední skále zvané Grosser Seeriegel či Bernstein se kochám výhledy na již zmiňované Železnorudsko a také se mi poprvé objevuje stanice lanovky pod vrcholem.

dsc_0419.jpg

výhled z vrcholové skalky na Železnorudskou kotlinu

dsc_0438.jpg

stanice lanovky

U skály Grosser Seeriegel stála ještě donedávna kaplička Sv. Bartoloměje, byl jsem však docela převapen, když jsem zde místo ní viděl kapličku novou, dřevěnou. A nikde jsem se nedozvěděl, proč byla kaplička z roku 1956 odstraněna.

dsc_0468.jpg

kaplička na Velkém Javoru u skalky Grosser Seeriegel

Pak již lezu na poslední skálu na Velkém Javoru. Grosser Seeerigel dostala název jistě kvůli tomu, že je odtud jako z jediného místa na Velkém Javoru zahlédnout část Velkého javorského jezera. Skála opět poskytuje perfektní výhledy.

dsc_0452.jpg

výhled ze skalky Grosser Seeriegel na vrchol Grosser Arber

dsc_0465.jpg

skalka Grosser Seeriegel

Celkem jsem strávil na vrcholové plošině Velkého Javoru dvě hodiny. Téměř v 15:15 začínám sestupovat kolem stanice lanovky po stezce vedoucí do Brennes.

dsc_0475.jpg

stanice lanovky

dsc_0492.jpg

hřeben Královského hvozdu

Volně sestupuji a po mé pravé ruce mám stále jako na dlani Jezerní horu, Svaroh, Ostrý, Debrník, Polom či Falkenstein, přede mnou pak ostrý hřbet Schwarzecku či Hoher Bogen. Blížím se ke sjezdovkám.

dsc_0495.jpg

výhled z cesty na Schwarzeck a Hoher Bogen

dsc_0504.jpg

výhled na Pancíř

Cestu si zkracuji po jedné z nich. Svah je strmý, ale zase lepší jít po sjezdovce s výhledy, než delší cestou lesem.

dsc_0531.jpg

výhled na Svaroh a Jezerní horu

dsc_0539.jpg

cesta do Brennes

Cesta do Brennes příjemně utíká, před sebou mám celou dobu Jezerní horu se Svarohem a tak fotím jednotlivá kamenná moře na jejich svazích. Kolem cesty je poznat podzim, zlaté a červené listí na stromech.

dsc_0536.jpg

výhled z cesty na (zleva) Polom, Debrník a Grosser Falkenstein

Když pak přijdu k autu kolem 16:00, je 14°C, sluníčko stále příjemně hřeje. Fotím si znovu výhled na Falkenstein a na Roklan. Když pak sjedu blíže k domovu, tak u Kdyně na Domažlicku se najednou vše opět halí do mlhy a teplota klesá na 5°C a já si říkám, ještě že jsem dnes na ty hory vyrazil.

dsc_0543.jpg

Brennes

dsc_0545.jpg

výhled od parkoviště

dsc_0279.jpg

Kleiner Arber a chata Chammerhütte

dsc_0361.jpg

výhled ze skalky Bodenmaiser Riegel

dsc_0368.jpg

vrchol Velkého Javoru

dsc_0443.jpg

chata Zwieselerhütte

dsc_0401.jpg

cesta k vrcholu Grosser Arber

dsc_0470.jpg

pod vrcholem Grosser Arber od skalky Grosser Seeriegel

dsc_0524.jpg

sjezdovka na svahu Grosser Arber

dsc_0528.jpg

pohled na vrchol ze svahu Grosser Arber

a.png

FOTOGALERIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář