Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polom a Debrník (Plesná) (1.7.2015, Šumava)

Hned začátkem prázdnin jsem si naplánoval výlet na Šumavu. Počasí bylo slibováno pěkné, a tak mířím na Železnou Rudu. Linkou tzv. "Zelených autobusů" se nechám vyvézt kus nad Železnou Rudu na parkoviště Hůrecká silnice (v jízdním řádu Gerlova huť), odkud začne moje dnešní cesta.

p1440128.jpg

pohled na masiv Polomu - Polom (vlevo) a Polom - JV vrchol (vpravo) z Ruckwiesbergu

Naplánoval jsem si zdolání dvou méně známých šumavských tisícovek, které nesou názvy Polom a Debrník. Již jednou jsem se je (dost naivně) pokoušel zdolat v únoru 2014, kdy jsem však výstup vzdal asi po dvou stech metrech výstupu na Polom kvůli sněhu po kolena.

p1530173.jpg

prstnatec Fuchsův

Dnes jsou však daleko ideálnější podmínky, takže nebude (doufám) výstupu nic bránit. Obě dvě hory náleží do podcelku Železnorudská hornatina a okrsku Debrnická hornatina a rozhodně nepatří mezi hlavní turistické cíle. Když se na ně vydáte, máte skoro jistotu, že téměř nikoho nepotkáte. Z parkoviště vycházím po asfaltové cyklostezce číslo 2116. Je kolem deváté hodiny ranní, příjemný chládek a ranní rosa. Pří cestě krásně kvetou orchideje prstnatce Fuchsovi a poletuje motýl okáč pýrový.

pyrovy.jpg

okáč pýrový

Po kilometru cyklostezku opouštím a odbočuji doleva na neznačenou cestu (orientuji se podle GPS přístroje, do kterého jsem si doma podle mapy.cz naplánoval cestu). Cesta začíná stoupat smrkovým lesem, zpočátku je poněkud rozježděná, postupně se však zlepšuje a mě příjemně šolíchá na nohou mokrá tráva.

dsc_0622.jpg

cesta od Hůrecké silnice na Polom

Nutno dodat, že cesta vede pořád do kopce, ale jde se příjemně. Pohybuji se po svahu Sklářského vrchu, který je pokračováním hřebenu Polomu. Postupně začíná přibývat suchých pahýlů smrků, což je znamení, že se už k Polomu blížím. Ten je totiž jednou z oblastí nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou a následným orkánem Kyrill, který jeho vrchol a svahy prakticky kompletně odlesnil.

dsc_0625.jpg

cesta na Polom

V místě zvaného podle mapy.cz U Obrázku, kříží moji cestu další cesta (spojující cyklostezky 2116 a 2119. Já se po ní musím vydat doleva, ale už po pár metrech mířím opět vzhůru. Teď se již pohybuji po svahu Polomu a čeká mě prudší (i když poměrně krátký) úsek.

dsc_0630.jpg

cesta na Polom od U Obrázku

dsc_0639.jpg

cesta na Polom

Se stoupajími výškovými metry si začínám užívat krásných výhledů, které v těchto místech krajina díky chybějícímu stromovému patru poskytuje. Na obzoru se objevuje Svaroh, Jezerní hora, Špičák, Pancíř, Můstek, Jedlová, či Javorná s Hadím vrchem.

p1530196.jpg

výhled z úbočí na Svaroh a Jezerní horu, Špičák, Pancíř, Můstek a Jedlovou (zleva)

p1530202.jpg

výhled z úbočí na Svaroh, Jezerní horu a Špičák (se sjezdovkami)

Další pozitivní věcí, kterou zde pozoruji, je to, že na místě odumřelých smrků již rostou smrčky nové, které za pár let vytvoří opět vzrostlý les. Kdybych pokračoval pořád po této cestě, tak se na vrchol nedostanu, neboť vede jen po úbočí Polomu. Musím tedy hledat cestu další, na kterou odbočím doprava, a která mě zavede k vrcholu.

dsc_0671.jpg

výhled ze svahu Polomu na Mittagsplatzl a Grosser Arber

dsc_0675.jpg

výhled na Svaroh, Jezerní horu a Špičák

Jelikož jsem na rovnější plošince pod samým vrcholem a musím doprava, není zde moc, co řešit. Nacházím nepatrnou pěšinu ve vysoké trávě a mířím mezi mladými smrčky k vrcholu. Výhledy jsou stále dokonalejší, a tak pořizuji fotografie, jak na běžícím pásu. Objevuje se i nejvyšší hora Šumavy, Grosser Arber (Velký Javor).

prstevnik.jpg

přástevník jitrocelový na vrcholu Polomu

dsc_0686.jpg

vrchol Polomu

Na schovávanou si tu se mnou hraje motýlek přástevník jitrocelový, a když jej konečně dostihnu a vyfotím, jsem už přímo u vrcholové tyče a geodetického bodu. Jsem na vrcholu Polomu (1295 m n. m.). Respektive na vyšším z jeho dvou vrcholů. Podle stránek tisicovky.cz má tento masiv hned dva hlavní vrcholy, ten druhý je nižší o čtyři metry a nachází se přibližně 700 m jihovýchodně.

dsc_0687.jpg

vrcholová tyč a geodetický bod na vrcholu Polomu

Jelikož jsem se také rozhodl vyzkoušet hru geocaching (hledání "pokladů" v krabičkách umístěných na zajímavých místech), pokusil jsem se "odlovit" i místní krabičku nedaleko vrcholového bodu. Krabičku jsem našel a jaké bylo mé překvapení, když na jejím dně pobíhali vesele dva střevlíkovití brouci - střevlík zlatolesklý (Carabus auronitens) a střevlík hladký (Carabus glabratus).

dsc_0690.jpg

cesta z Polomu na Polom - JV vrchol

Masiv Polomu je tedy relativně symetrický dvojvrchol, kdy mezi vrcholy je poměrně mělké sedlo, však dostatečně hluboké na to, aby se dali oba nejvyšší body považovat za samostatné vrcholy. A co je ještě lepší, že oba vrcholy spojuje krásná hřebenová cesta. I když všude na Polomu (na vrcholu i svazích) jsou vývraty a padlé kmeny odumřelých stromů, cesta je od nich vyčištěná.

dsc_0695.jpg

pohled z hřebenové cesty na Polom

dsc_0697.jpg

pohled z hřebenové cesty na Polom

Je to tedy jen chvilka, a už jsem na druhém vrcholu, nazvaného Polom - JV vrchol (1291 m n. m.). Zatímco na vyšším vrcholu se nachází jen geodetický bod a tyč, na jeho nižším bráškovi je malá meteorologická stanice. Ta se nachází přímo na vrcholu na malé skalce a údaje z ní můžete najít na adrese: http://www.hladiny.cz/npsumava/polom.xml

dsc_0702.jpg

meteorologická stanice na Polomu - JV vrcholu

dsc_0711.jpg

meteorologická stanice na Polomu - JV vrcholu

V těsné blízkosti vrcholové skalky mě potěší dva zástupci tesaříkovitých brouků - prvním z nich je kousavec dvoupáskovaný (Rhagium bifasciatum) a druhým je tesařík (Judolia sexmaculata).

fuzac.jpg

kousavec dvoupáskovaný na Polomu - JV vrcholu

tesarik.jpg

tesařík (Judolia sexmaculata) na Polomu - JV vrcholu

Když si tak sedím na skalce a svačím, překvapí mě křik neznámých ptáků, které v okamžiku i objevuji, jak se prohání nad Polomem. Jsou celkem tři, jeden na chvilku usedá na pahýl stromu. Nechci tomu nejprve věřit, ale zřejmě mám poprvé v životě co dočinění se sokolem stěhovavým. Podle pořízené fotografie a jejím přiblížení to nic jiného být nemůže.

p1530280.jpg

sokol stěhovavý nad Polomem - JV vrcholem

Z Polomu - JV vrcholu se turistům naskytnou opět zase jiné výhledy, konkrétně od jihozápadu na jihovýchod, takže je zde možné se zde kochat horami jako protější Debrník, dále Grosser Falkenstein, Ždánidla, Poledník, v dálce je za dobré viditelnosti vidět rozhledna na Javorníku.

dsc_0724.jpg

cesta z Polomu - JV vrcholu

dsc_0726.jpg

výhled cestou z Polomu - JV vrcholu na Debrník a Grosser Falkenstein

Nyní se vydávám na sestup do sedla Pod Polomem, kde se nachází turistický přístřešek a rozcestník. Po celou dobu sestupu vidím přímo před sebou protější horu Debrník, která bývá nazývána také Plesná, a stále si pohrávám s myšlenkou zdolat i ji.

p1530388.jpg

přístřešek u rozcestníku Pod Polomem

dsc_0792.jpg

Debrník ze se silničky pod Polomem

Jenže stále váhám. Proč? Protože Debrník je oficiálně nepřístupný. Na jeho vrchol zasahuje I.zóna národního parku Šumava, nicméně ve směru odkud se chystám přijít já, I.zóna není. Ovšem celá oblast Debrníku patří do tzv. Klidového území Plesná-Ždánidla s údajným výskytem tetřeva hlušce.

dsc_0736.jpg

cesta na Debrník

dsc_0738.jpg

cesta na Debrník

Již ze svahu Polomu - JV vrcholu jsem však viděl pěknou (i když hodně strmou) cestičku, vedoucí na vrchol Debrníku. A tak, říkám si, jak může jeden slušně vychovaný turista, ohrozit tetřeva? Jdu nahoru. První problém nastává, jak se od silničky vedoucí sedlem dostat na zmiňovanou pěšinku.

p1530384.jpg

jestřábníky oranžové podél silničky pod Polomem

Od přístřešku jdu kousek po silničce směrem na Železnou Rudu a pak odbočuji doleva. Jenže pěšinka po chvilce končí a já se ocitám v podmáčeném terénu. Obejdu "bažiny" a v tom se napojím na cestu, která už vypadá jako ta, která by mě měla dovést k vrcholu. Stojí u ní směrovka s nápisy: "Hraniční přechod - Pod Plesnou" a "Pod Polemem". Cesta se rozdvojuje, a já mířím po té k vrcholu.

dsc_0744.jpg

výhled z úbočí Debrníku na Polom (vlevo) a Polom - JV vrchol (vpravo)

dsc_0747.jpg

výhled z úbočí Debrníku na (zleva) Svaroh a Jezerní hora, Špičák, Polom a Polom - JV vrchol

Cesta je zpočátku opravdu příkrá, ale opět upravená bez vývratů, kterých jsem se trochu obával. Celou dobu se ohlížím zpět, jako na dlani mám teď oba dva vrcholy Polomu, kde jsem chodil před chvílí.

dsc_0751.jpg

výhled z cesty na Debrník

Debrník (Plesná) (1337 m n. m.) je zajímavá hraniční hora. Výstup na ní je prudký, najednou se však člověk ocitne na rozlehlé vrcholové plošině, kde jde dlouhou dobu víceméně po rovině. Mohu tak obdivovat krásné porosty borůvčí kolem cesty.

dsc_0780.jpg

vrcholová plošina Debrníku

Pod severovýchodní stěnou této hory se nachází jezero Laka a stejně jako sousední Polom byl vrchol a svahy po orkánu Kyrill téměř kompletně odlesněn. I zde však již rostou mladé smrčky. Když vylezu z jejich porostu podél cesty, tak se pěkně leknu. Naproti mě se objevuje zřejmě nějaký německý cyklista! No hlavně, že to není správce parku.

dsc_0765.jpg

posed na vrcholové plošině na Debrníku

Přicházím k mysliveckému posedu na vrcholové plošině a předemnou se už rozprostírá vrcholová louka, kterou prochází státní hranice. Přijde mi to jako veliká zajímavost této hory, že na rovné vrcholové plošině mezi stromy, je najednou tato krásná louka.

dsc_0773.jpg

vrcholová louka na Debrníku, kterou prochází státní hranice

Přijdu tedy až ke státní hranici, kde si na chvíli sednu na hraniční kámen. Bohužel právě zde najednou zaleze slunce za mraky. Čekám tedy až opět vyleze (pro lepší fotky) a koukám, kde by mohl být geodetický bod, jako nejvyšší místo hory. To se mi však nakonec nepodařilo, neboť určit nejvyšší místo na vrcholové plošině je takřka nemožné.

dsc_0774.jpg

vrcholová louka na Debrníku

p1530356.jpg

vrcholová louka na Debrníku

Nakonec se i slunce opět objeví a tak se mě z tohoto krásného místa moc nechce. Stále si však říkám, co kdyby se náhodou objevil nějaký ten správce parku, tak se radši rozhodnu pro cestu nazpět.

dsc_0769.jpg

vrcholová louka na Debrníku

p1530352.jpg

vrcholová plošina Debrníku

Stejnou cestou jdu tedy opět do sedla Pod Polomem. Moje premiéra na vrcholu Debrníku je tedy za mnou, a jsem rád, že jsem se sem vydal. I když se z vrcholové plošiny výhledů nedočkáme, tak svahy této hory nám to bohatě vynahradí a vrcholová louka je nádherná.

p1530367.jpg

vrcholová plošina Debrníku

Když se dostanu zpět pod vrchol, již vím, kudy se dostat na silnici vedoucí sedlem. Pokud by někdo z vás volil stejnou trasu jako já: když sejdete z Polomu - JV vrcholu k přístřešku v sedle Pod Polomem, stačí se dát kousek po silnici směrem k Hůrce, a pak hned odbočit na první cestu vpravo, ta vás zavede až na Debrník.

p1530316.jpg

jestřábníky oranžové s babočkou kopřivovou

I u silnice je však co objevovat. Obě její strany lemují porosty právě kvetoucího jestřábníku oranžového a kopretin, na kterých si dopřávají sladkého nektaru motýli, hlavně babočky kopřivové.

p1530320.jpg

jestřábníky a kopretiny

p1530322.jpg

jestřábníky oranžové

Takže kopce jsem zdolal a teď mě čeká ještě sedmikilometrový úsek po zmiňované silničce do Železné Rudy. Cesta (označená taktéž červenou turistickou značkou) vede nejprve po vrstevnici, kdy nademnou se zvedají svahy Polomů.

dsc_0796.jpg

cesta do Železné Rudy, vzadu Debrník

dsc_0797.jpg

cesta do Železné Rudy

Postupně jdu více a více z kopce, les začíná houstnout, až se postupně promění na bukový. Míjím několik potůčků a cesta příjemně utíká. Lituju lidi, kteří jdou opačným směrem. Kopec není nejprudší, ale docela táhlý.

dsc_0801.jpg

cesta do Železné Rudy

dsc_0805.jpg

cesta do Železné Rudy

Asi za hodinu a čtvrt už jsem u turistického rozcestníku Železná Ruda - Debrník, rozc., v místech kde stával zámeček Debrník. Ten byl však v roce 1989 zničen. Fotím si zde zajímavou rostlinku mléčivec alpský.dsc_0812.jpg

rozcestník Železná Ruda - Debrník, rozc.

p1530406.jpg

mléčivec alpský

Teď už zbývá se jen vydat alejí stromů od bývalého zámečku do Železné Rudy. Dnešní výlet se velmi vydařil a já znovu poznal další šumavská místa. Ušel jsem něco kolem 17 km.

zelenacek.jpg

zelenáček šťovíkový

dsc_0732.jpg

silnička pod Polomem

p1530236.jpg

tesařík zlatolesklý a tesařík hladký na Polomu

dsc_0749.jpg

výhled ze svahu Debrníku na Javornou a Hadí vrch

ab.jpg

18,8 km

FOTOGALERIE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář