Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svarožná, Svaroh, vyhlídka na Černé jezero a kamenná moře Jezerní hory(4.8.2016, Šumava)

Začátek srpna přinesl oproti poslednímu červencovému týdnu opět pěkné slunečné počasí a já si naplánoval další výlet na Šumavu. Po šesté ranní hodině vyrážím z Chudenic a za pár minut již znovu zastavuji, abych si zvěčnil mlhu nad údolím potoka Poleňky pod kopcem Doubrava na Klatovsku.

mlha.jpg

ranní mlha v údolí Poleňky pod Doubravou na Klatovsku

Již kolem sedmé hodiny ranní parkuji na Železné Rudě a po žluté turistické značce se vydávám směrem k Alžbětínu. Dnešek slibuje horký den, nyní ráno je však zatím příjemný chládek. Přejdu hlavní silnici vedoucí ke státní hranici a nyní mě vede turistická značka červené barvy. Tu však brzy opouštím a sestupuji k říčce Svarožné, podél které nyní nějakou dobu povedou mé kroky. 

dsc_0176.jpg

Svarožná

dsc_0179.jpg

Svarožná

Asi v délce 2,5 km půjdu podél Svarožné po asfaltové silničce až k objektu bývalé roty Svarožná. Z počátku jsou v kotytu jen menší kameny, jak postupuju proti proudu, tak se jejich velikost postupně zvětšuje a říčka je divočejší.

dsc_0197.jpg

Svarožná

dsc_0208.jpg

Svarožná

Kousek za bývalou rotou Svarožná, která dnes využívají skauti, asfaltku opouštím. Tok Svarožné je zde již prudší a vede podél ní pěkná cesta ke státní hranici, v jejíž blízkosti se ve svahu na levém břehu Svarožné rozprostírají výrazná kamenná moře.

dsc_0212.jpg

Svarožná

dsc_0231.jpg

kamenné moře na hranici nad cestou nad říčkou Svarožnou

Přicházím po cestě na státní hranici, a hned u ní zde stojí historický hraniční kámen číslo 33. Mé další kroky povedou nyní právě po státní hranici až na Svaroh. Jak brzy zjišťuju, stoupání je poměrně prudké a člověk se řádně zadýchá a zapotí.

dsc_0237.jpg

cesta po hranici na Svaroh

dsc_0239.jpg

hraniční kámen číslo 32

dsc_0244.jpg

hraniční kámen číslo 32

Cestou míjím další dva hraniční kameny, číslo 32 a 31. Výstup po hranici je zde velmi zajímavý. Chvíli se prodíráte borůvčím, chvíli se marně snažíte najít suché místo na cestičce, neboť přímo přes ní zde tečou malé potůčky a je zde spoustu podmáčených míst. V jednom takovém "močálku" mi uvízne noha až po kotník a dá mi práci jí vůbec vytáhnout. Ale je teplo, takže se nic neděje.

dsc_0249.jpg

hraniční kámen číslo 31

dsc_0252.jpg

hraniční kámen číslo 31

U hraničního kamene číslo 31 se otevírají pěkné výhledy na hřeben Javoru, ale terén začíná být ještě náročnější. Postupně vede cesta přes okraj kamenných moří a člověk tak musí několikrát vůbec řešit, na který kámen šlápne, aby se dostal zase výš.

dsc_0258.jpg

výhled z hranice na hřeben Javoru

dsc_0272.jpg

kamenné moře na hranici

Konečně se vyšplhám do sedla mezi Svarohem a Jezerní horou, kde se na skalce nachází hraniční kámen číslo 30, který již není tak barevně vyzdoben jako kameny předcházející.

dsc_0279.jpg

cesta k vrcholu Svarohu

dsc_0286.jpg

cesta k vrcholu Svarohu

Svaroh (1333 m n. m.) se tak nenápadně stává mojí nejnavštěvovanější horou. Ale jak by ne, když jsou odtud fantastické výhledy na českou i německou stranu. Nejprve mířím na vrcholovou skalku (a nejvyšší bod celé hory) na české straně s pěkným výhledem na Pancířský hřbet, Ostrý či přehradu Nýrsko.

dsc_0297.jpg

kříž na vrcholové skalce Svarohu

dsc_0305.jpg

výhled z vrcholové skalky do Čech, např. na Nýrskou přehradu

Zde na skalce se nachází kříž a pamětní deska Arnyho Juránka, propagátora lyžování, po kterém byla pojmenována i zdejší bývalá Juránkova chata, jejíž rozvaliny jsou dnes patrné právě v sedle mezi Svarohem a Jezerní horou, nedaleko od vrcholové skalky.

dsc_0308.jpg

cesta po hranici na Svarohu

dsc_0314.jpg

cesta k německé skalce

Jako již tradičně vede moje cesta od české skalky ke skalce německé, která je někdy mylně uváděna jako vrchol Svarohu (německy nazývaného Zwercheck) a kterou taktéž zdobí kovový kříž. Odtud je krásný výhled na německou stranu na Grosser a Kleiner Arber, Enzian, Heugstatt, Schwarzeck a pokračující hřeben, na Grosser Rachel či Grosser Falkenstein.

dsc_0325.jpg

kříž na německé skalce

dsc_0330.jpg

výhled z německé skalky

Pod touto skalkou se potom ve svahu nachází rozsáhlé kamenné moře, největší z četných kamenných moří na svazích Svarohu či sousední Jezerní hory. A právě toto kamenné moře jsem dnes chtěl prozkoumat. Hned za skalkou tudíž sestupuji několik výškových metrů, až stojím na obrovitých balvanech kamenného moře. Sešel jsem pouze asi do čtvrtiny, i tak je ale velmi působivé a opět s krásným výhledem.

dsc_0354.jpg

nejrozsáhlejší kamenné moře na Svarohu a výhled z něj

dsc_0360.jpg

kamenné moře na Svarohu

Když se vyšplhám po kamenném moři opět nahoru, vracím se zpět do sedla s Jezerní horou a odtud jdu směrem k Jezerní hoře. Až na vrchol Jezerní hory vede nádherná úzká pěšinka, ale tu dnes neprojdu celou. Po chvilce z ní odbočuje ještě nenápadnější pěšinka doleva, která mě dovede až k vyhlídce na Černé jezero z jezerní stěny.

dsc_0374.jpg

výhled na Černé jezero z jezerní stěny

dsc_0388.jpg

výhled na Černé jezero z jezerní stěny

Výhled je to úchvatný. Za jezerem se táhne Pancířský hřbet a lidé na břehu jezera jsou docela maličcí. Jezerní stěna, stejně tak porosty nad ní jsou dnes poškozeny kůrovcem, mnohde bylo dřevo i vytěženo, i přesto je zdejší oblast chráněna jako NPR Černé a Čertovo jezero a údajně by zde měl žít i tetřev hlušec.

dsc_0395.jpg

nad Černým jezerem

Vystoupám opět na cestu od teď mě čeká již jen cesta z kopce do Železné Rudy. Ale jak se tam dostat? K tomu využiju tzv. Dámskou cestu vedoucí úbočím jezerní hory přes kamenná moře.

dsc_0399.jpg

Dámská cesta

dsc_0410.jpg

Dámská cesta z vyskládaných kamenů

Jde o historickou cestu vyskládanou z kamenů po které se lidé dostávali k Juránkově chatě. Dámská proto, že údajně se po ní dostaly nahoru i dámy v kočáře. I z této cesty se v místech, kde přechází kamenná moře, otevírají krásné výhledy na Grosser Arber.

dsc_0417.jpg

Dámská cesta

dsc_0429.jpg

Dámská cesta

dsc_0419.jpg

Dámská cesta

Nejzajímavější částí cesty je tedy horní úsek s kamennými moři, níže již cesta tak úchvatná není. Celou jsem si ji prošel minulý rok, nyní ale povede má trasa trochu jiným směrem. V místech, kde se objeví na stromech dva červené pruhy na znamení hranici NPR Černé a Čertovo jezero, míří doleva nepatrná cestička směrem k křebenu táhnoucímu se z vrcholu Jezerní hory.

dsc_0431.jpg

Horní dámská cesta

dsc_0443.jpg

Tato cesta, označovaná jako Nanseninova, nebo na mapách též jako Horní Dámská taktéž vede přes menší kamenná moře, ale hlavně odlesněným svahem Jezerní hory, kde to člověka nutí na chvíli posedět na padlých kmenech mrtvých stromů a vychutnat si ten neopakovatelný výhled.

dsc_0453.jpg

výhled z Horní dámské cesty na úbočí Jezerní hory

dsc_0464.jpg

Horní dámská cesta

Nutno dodat, že ani tato cesta, stejně jako Dámská, není nijak značena a v některých místech je docela nepatrná. Přivádí mě však k jezerní stěně Čertova jezera, které se mi daří najít mezi stromy. Výhled není tak psůobivý jako v případě jezera Černého,neboť jej z velké části zakrývají smrky, ale možná jsem jen neobjevil nejlepší výhledové místo.

dsc_0489.jpg

výhled na Čertovo jezero

dsc_0500.jpg

Václavák

Dostávám se na tzv. Václavák, což je rovnější plošina na výběžku Jezerní hory s pěknou skalkou, pod kterou se rozprostírá další kamenné moře na dnešní cestě. Samozřejmě na tuto skalku vylezu a chvilku zde posedím.

dsc_0533.jpg

výhled ze skalky na Václaváku a další kamenné moře

dsc_0543.jpg

na skalce na Václaváku

dsc_0554.jpg

skalky na Václaváku

Cesta skalku obchází a hned za ní se stáčí doprava a já co nevidět procházím kolem dnešního posledního kamenného moře. Ano, i zde pořizuji pár fotografíí. Scenérie se sice poněkud opakuji, přesto je každá fotka zajímavá a trochu jiná.

dsc_0569.jpg

kamenné moře na Václaváku

dsc_0578.jpg

kamenné moře na Václaváku

Hned u tohoto posledního kamenného moře se potom nachází zajímavá skalka, ktará možná některým připomíná koně jako na Václaváku pražském a od ní již začíná cesta opět klesat.

dsc_0583.jpg

skalka na Václaváku

dsc_0587.jpg

Václavák

Postupně vstupuji do lesa a sklon cesty je prudší a prudší. Cesta je rozježděna od těžké techniky a díky vyjetým kolejím a dešti zde rychle probíhá její eroze, což nikdy nevidím rád. Další výhledy se již nekonají a tak svižným krokem pokračuji k Železné Rudě. Postupně se napojím na červenou a poté modrou turistickou značku, která mě dovede až benzince v Rudě.

dsc_0590.jpg

pidalka.jpg

píďalka cestou ke Svarožné

dsc_0364.jpg

vrcholová skalka (česká) na Svarohu

dsc_0362.jpg

německé skalka na Svarohu

a.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář