Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrb, Výška, jezírka Brloh a U Kyzu, rozhledna Zadov (5.7.2017, Šumava)

Do Nových Hutí jsem přijel po dlouhé době. Někdy kolem roku 2000 jsem tu ještě jako dítě trávil dovolenou s rodiči a od té doby jsem zde nebyl. Ale podle mapy jsem si naplánoval prozkoumat zajímavosti v okolí a tak to dnes napravuji. Auto nechávám na zdejším parkovišti a hned za posledními domy ve směru na Borová Lada odbočuji ze silnice na louku.

dsc_0431.jpg

louky u Nových Hutí

dsc_0439.jpg

pcháč různolistý a třezalka na louce

Po louce, kde kvetou třezalky a třeba pcháč různolistý (Cirsium heterophyllum), jdu vysokou trávou do údolí, kterým protéká Vydří potok a kde se nachází také PP Pasecká slať. Zde jsou chráněna přirozeně se vyvíjející společenstva na rašeliništi, zbytky mokřadů a je zde také přirozené prostředí trvalého výskytu tetřívka obecného. 

dsc_0448.jpg

nádržka v PP Pasecká slať

dsc_0467.jpg

nádržka v PP Pasecká slať

p1630576.jpg

psárka plavá v PP Pasecká slať

Jak jsem se později dozvěděl, vstup do PP Pasecká slať je zakázán, což jsem před svým vstupem do tohoto území netušil, takže nedoporučuji do těchto míst vstupovat, stejně sem nevede žádná cesta. Procházím kolem místní nádržky (jaký byl důvod jejího zřízení netuším), při okraji obnaženého dna kvete tráva psárka plavá (Alopecurus aequalis). 

dsc_0474.jpg

Vydří potok v PP Pasecká slať

dsc_0482.jpg

Vydří potok v PP Pasecká slať

Terén je zde opravdu podmáčený, ale povede se mi přeskočit Vydří potok, na jehož břehu kvete krásná šumavská rostlina jirnice modrá (Polemonium caeruleum). Když se mi povede vymotat z mokřadů, již podstatněji sušším terénem mířím k asfaltové silnici vedoucí nad údolím.

p1630581.jpg

jirnice modrá v PP Pasecká slať

p.jpg

lalokonosec libečkový (Otiorhynchus ligustici) v Nových Hutích

U rozcestníku Paseka, v jehož blízkosti se nachází u silnice dva domky odbočuji vpravo na cestu značenou červenou a modrou turistickou značkou. Po obou stranách cesty se to hemží hmyzem, hlavně motýly, které zde lákají například květy chrpy parukářky (Centaurea pseudophrygia) či miříkovitých rostlin.

dsc_0503.jpg

chrpa parukářka

p1630604.jpg

žluťásek řešetlákový a čmelák

Na první křižovatce mám na výběr ze tří cest. Já opouštím značenou cestu a vydávám se rovně po cestě, která mě dovede k mému dalšímu dnešnímu cíli, což je jezírko Brloh. Než dojdu k tomuto jezírku, fotím si u cesty zase nějakou tu hmyzí havěť, například tesaříka černošpičkého (Stenurella melanura), tesaříka tesaříkovitého (Judolia cerambyciformis) či tesaříka panenského (Gaurotes virginea).

p1630613.jpg

tesařík černošpičký

p1630611.jpg

tesařík tesaříkovitý

p1630607.jpg

tesařík panenský

Jezírko Brloh (nebo také Brložské jezírko) je romantickou umělou vodní nádrží, vybudovanou pro zvýšení stavu vody při plavení dřeva pro vimperské sklárny. Nachází se pod horou Klín (955 m n. m.) a je přibližně 80 m dlouhé a 50 m  široké.

dsc_0515.jpg

jezírko Brloh

dsc_0521.jpg

jezírko Brloh

U jezírka posvačím a vychutnávám si zdejší klid, nepatří totiž k příliš navštěvovaným místům, i když se nachází v blízkosti modře značené cesty. Hned vedle cesty u jezírka se nachází stejnojmenná studánka, kde však v době mé návštěvy chybělo to, co je pro studánky typické - voda. Nedaleko studánky se stává předmětem zájmu mého objektivu malý brouk kovařík (Ampedus balteatus).

dsc_0531.jpg

studánka Brloh

p1630623.jpg

kovařík (Ampedus balteatus)

Horu Klín nejprve obcházím po modré značce, poté si zkracují cestu lesem, až se napojím na cestu značenou červeně a po chvíli se ocitám na křižovatce. Tam se nachází posezení s obrázkem bohyně lovu Diany, o které pojednává i místní informační tabule. 

dsc_0536.jpg

posezení s obrázkem bohyně lovu Diany

dsc_0548.jpg

vrchol Hrbu

Od tohoto rozcestí mě červená značka dovede na vrchol dnešního prvního kopce s názvem Hrb (1074 m n. m.). Jedná se zhruba o 1 km dlouhý hřbítek se skalnatým vrcholem v severozápadní části. 

dsc_0552.jpg

vrcholová skalka na Hrbu

dsc_0580.jpg

Hrb

Na nejvyšší skalce se od roku nachází schránka s vrcholovou knihou, kterou střeží dřevěný jezevec. Pod vrcholovou skálou se potom nachází geodetický bod. Vrchol je zalesněn smrkovým lesem a nenabízí žádné výhledy

dsc_0560.jpg

jezevec a vrcholová kniha na Hrbu

dsc_0562.jpg

jezevec a vrcholová kniha na Hrbu

Jak jsem již psal, přes vrchol Hrbu vede červená turistická značka, která mě nyní dovede po pěšině smrkovým lesem až na hlavní silnici, po které (ač chodím po silnicích nerad) dojdu k dalšímu dnešnímu cíli - jezírku U Kyzu, které se nachází hned vedle hlavní silnice.

dsc_0585.jpg

cesta z Hrbu dolů

dsc_0586.jpg

jezírko U Kyzu

Jezírko U Kyzu - podle čeho dostalo svůj název? Jáma ve které se jezírko nachází, vznikla po těžbě křemene, používaného jako surovina ve sklářství. Křemen se německy řekne Kiesel, odtud označení Kyz/Kýz. Plocha jezírka je 0,28 ha a hloubka 15,5 m. 

dsc_0606.jpg

jezírko U Kyzu

dsc_0621.jpg

jezírko U Kyzu

Od jezírka, kde je i turistické odpočívadlo, vyrážím po žluté a později po zelené značce a začínám stoupat svahem kopce Výška (1117 m n. m.). Když přijdu k rozcestníku Pod Výškou, čeká mě už jen krátký kousek k vrcholu, který nejprve vede lesním průsekem a pak po cestě odbočující z tohoto průseku. Vrchol je porostlý smrkovým lesem a označený triangulační tyčí. Jinak zde není nic zajímavého, ale zdolání další šumavské tisícovky se počítá.

dsc_0628.jpg

vrchol Výšky

dsc_0636.jpg

vrchol Výšky

Po zdolání vrcholu pokračuji cestou lesem, až přijdu znovu k hlavní silnici a parkovišti, z kterého vede silnička, co mě dovede zpět do Nových Hutí. Jelikož je ale krásně a nohy mě také ještě příliš nebolí, prodlužuji si dnešní putování je o cestu k rozhledně na Zadově.

dsc_0649.jpg

rozhledna skokanský můstek Zadov

dsc_0686.jpg

výhled z rozhledny na Javorník

Rozhledna se zde nachází na bývalém skokanském můstku na svahu v lyžařském areálu Kobyla a až k ní dojdete po pohodlné cestě. Rozhledna byla otevřena již v 90.letech, poté byla pro špatný stav uzavřena, naštěstí prošla rekonstrukcí a v roce 2015 byla opětovně otevřena. 

dsc_0654.jpg

výhled z rozhledny na Popelnou horu, Královský kámen a Javorník

dsc_0659.jpg

výhled z rozhledny na Churáňovský vrch, Zadov a Popelnou horu

Z rozhledny se nám naskytne krásný výhled na Zadov, Churáňovský vrch, Popelnou horu, hřeben Javorníku a Královského kamene atd. 

dsc_0674.jpg

skokanský můstek

dsc_0698.jpg

rozhledna skokanský můstek Zadov

Pak už se opravdu vydávám na zpáteční cestu do Nových Hutí, silničkou vedoucí přes bývalé Pláně či Pokovy Hutě. Z cesty je vidět například Boubín, ale také hřeben Plechý - Trojmezná - Třístoličník

dsc_0706.jpg

cesta zpět do Nových Hutí

dsc_0716.jpg

úplně vzadu hřeben Plechý - Trojmezná - Třístoličník

V Nových Hutích si dávám výborné plněné knedlíky se zelím v penzionu Klostermann, požitek z dobrého jídla kazí jen všudypřítomné vosy. Pak se již vydávám zpět k autu a vyrážím domů z dnešního výletu, kdy jsem ušel 20,96 km. V Sušici mě zastihne bouřka a taková průtrž mračen, že stěrače na autě vodu nestačí pobírat, ale to už mi vůbec nevadí :-)

dsc_0730.jpg

kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Nových Hutích

dsc_0733.jpg

penzion Klostermann v Nových Hutich

a.jpg

20,96 km 

FOTOGALERIE

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář