Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luž, skalní masiv Nonnenfelsen, Hvozd, přehrada Naděje (31.7.2017, Lužické hory)

Třetí den v Lužických horách jsem se rozhodl, že zdolám nejvyšší horu tohoto pohoří Luž a také pátou nejvyšší horu Hvozd. Ráno je na obloze více oblačnosti než předchozí den, ale začíná se protrhávat. Parkuji na parkovišti u turistické chaty Luž v osadě Myslivny, patřící k vesnici Horní Světlá

dsc_0263.jpg

vyhlídková terasa na Luži

dsc_0298.jpg

cesta na Luž

Od parkoviště se jde nejprve po široké cestě značené červenou turistickou značkou, na samotném jižním svahu Luže se potom cesta klikatí serpentinami nahoru bukovým lesem. Od parkoviště k vrcholu je to 1,5 km. Stoupání člověka zadýchá, ale je krátké.

dsc_0294.jpg

cesta na Luž

dsc_0308.jpg

cesta na Luž

Luž (793 m n. m.) je nejvyšší vrchol Lužických hor, i když jen o metr převyšuje Pěnkavčí vrch. Její vrchol rozděluje státní hranice na českou a německou část. Je to výrazná znělcová hora

dsc_0266.jpg

vyhlídková terasa na Luži

dsc_0287.jpg

hranice na Luži

Na vrcholové travnaté plošině dnes najdeme jen několik laviček, na německé straně stojí retranslační stožár. Na Luži se nacházela i turistická chata, která však v roce 1946 do základů vyhořela. Na základech této chaty je dnes vybudována vyhlídková terasa obehnána kamennou zídkou s orientačními tabulemi. 

dsc_0226.jpg

na vyhlídkové terase na Luži

dsc_0210.jpg

vyhlídková terasa na Luži

dsc_0214.jpg

výhled z Luže na Varnsdorf

A jak je to s výhledy? Ty jsou daleké, ale na jihovýchodní straně jsou zakryté vzrostlými stromy. Na severu se nachází zvlněná krajina Žitavské pánve. Obzor za ní uzavírají vzdálené kopce Horní Lužice. Na jižní straně potom spatříte další kopce Lužických hor v čele s Klíčem, vzdáléné vrcholy Bezdězu, Vlhoště a Řípu, jihozápadní obzor zaujímá České středohoří. Na západě můžeme zahlédnout hřeben Krušných hor a na severozápadě je Šluknovsko s Tanečnicí, Vlčí horou a Hrazeným.

dsc_0258.jpg

výhled na Klíč

dsc_0275.jpg

výhled na Jedlovou

dsc_0274.jpg

v popředí Pěnkavčí vrch, za ním Jedlová

Když sestupuji stejnou cestou zpět, potkávám stále více lidí, kteří míří k vrcholu. Obloha se stále více protrhává a dnešní den opět slibuje velké horko. U chaty Luž poobědvám výborné knedlíky s uzeným masem a se zelím, abych poté autem popojel zase o kus dál, a sice do Dolní Světlé, která bude mým dalším výchozím místem.

dsc_0593.jpg

chata Luž

dsc_0315.jpg

Luž z cesty na Nonnenfelsen

Od parkoviště na konci vesnice vede cesta značená zelenou turistickou značkou, která mě dovede k mému dalšímu dnešnímu cíli, kterým bude skalní masiv s názvem Nonnenfelsen, nacházející se již kousek za hranicí s Německem. Po cestě je pěkný výhled na Luž a přibližně po 2 km stojím pod skalami. 

dsc_0325.jpg

schody na Nonnenfelsen

dsc_0328.jpg

schody skalní rozsedlinou k restauraci na Nonnenfelsen

Mohutný skalní masiv Nonnenfelsen (Jeptišky, 537 m n. m.) vyčnívá do výšky téměř 100 m nad jihozápadním okrajem Jonsdorfu. Asi 150 m dlouhý skalnatý hřbet je tvořen pískovcem, zpevněným v blízkosti kontaktu čedičovou žíloum která hřbet po celé délce proťala. Čedičová výplň žíly ale později podlehla rozkladu a dnes tu po ní zůstala mohutná, asi 100 m dlouhá a 3 m široká skalní rozsedlina s 20-30 m vysokými bočními stěnami, které se říká "skalní ulice". Rozsedlinou prochází cesta, která strmě stoupá po kamenných schodech a na konci ústí na uměle zarovnanou plošinu, kterou uzavírá mezi skály vestavěná budova horské restaurace

dsc_0362.jpg

restaurace na Nonnenfelsen

dsc_0357.jpg

restaurace na Nonnenfelsen

dsc_0371.jpg

Nonnenfelsen

Z okraje plošiny u restaurace a ze dvou malých vyhlídek na přilehlé skále je vidět do blízkého okolí, ale nejlepší výhled je z upravené plošiny na hlavním vrcholu, kam vede most přes skalní ulici. V údolí pod skalami je vidět Jonsdorf a za ním výrazný hřbet Jonsbergu. V pozadí můžeme vidět vrchol Hvozdu s rozhlednou, na západě vyčnívá Luž.

dsc_0353.jpg

nejvyšší skála Nonnenfelsen

dsc_0374.jpg

Nonnenfelsen

dsc_0392.jpg

z vrcholové vyhlídky na Nonnenfelsen

V pískovcovém masivu je také řada lezeckých skal, jejichž výška dosahuje 25-35 m. Přimo vedle hostince vyčnívá skála Nonnenfelsen, dále k jihozápadu jsou stěny Schluchtwand a Neue Schluchtwand, velmi oblíbená je 25 m vysoká věž Barbarine a trochu stranou stojí méně navštěvovaná skála Nonnenturm

dsc_0395.jpg

Luž z Nonnenfelsen

dsc_0404.jpg

skalní rozsedlina

Hned poté, co dojdu zpět do Dolní Světlé vyrážím se svým autem už do dnešní třetí vesnice, tentokrát do Krompachu, odkud se vydám zdolat Hvozd. V Krompachu zjišťuji, že není pořádně kde zaparkovat, nechávám tak auto u silnice před budovou dětského domova a pokračuji pěšky ulicí směrem k Hvozdu. Již odtud je k zahlédnutí rozhledna na jeho severním vrcholu.

dsc_0406.jpg

severní vrchol Hvozdu s rozhlednou z Krompachu

Po skoro kilometrové cestě Krompachem vcházím do lesa po červené turistické značce, která mě po chvilce přivádí ke hranici. Cesta ji kopíruje až na vrchol Hvozdu a mě čeká dnešní asi nejprudší stoupání, zvláště závěrečný úsek stojí za to. 

dsc_0415.jpg

závěrečné stoupání na Hvozd

dsc_0416.jpg

závěrečné stoupání na Hvozd

dsc_0422.jpg

Hochwaldbaude na jižním vrcholu Hvozdu

Turistická značka vede na jižní (hlavní) vrchol Hvozdu, kde se nachází restaurace Hochwaldbaude. Osvěžuji se točenou malinovkou a mířím po schodech na vyhlídkovou plošinu u budovy, přes kterou prochází státní hranice a na které stojí dřevěný kříž

dsc_0461.jpg

vyhlídková plošina na jižním vrcholu Hvozdu

dsc_0481.jpg

kříž na vyhlídkové plošině na jižním vrcholu Hvozdu

Hvozd (750 m n. m.) je výrazná hora. Jedná se o znělcový hřbet se dvěma vrcholy. Hlavní (jižní) vrchol Hvozdu tvoří výrazná skála a nachází se zde zmiňovaná vyhlídková plošina a restaurace. Z vyhlídkové plošiny obehnané zídkou se orevírají krásné výhledy na okolní kopce Lužických hor, ale třeba i na Ještěd.

dsc_0447.jpg

výhled z jižního vrcholu na Luž

dsc_0433.jpg

výhled z jižního vrcholu 

dsc_0434.jpg

výhled z jižního vrcholu Hvozdu

dsc_0443.jpg

výhled z jižního vrcholu, vzadu nejvyšší Ještěd

Resturace na jižním vrcholu je německá, ale k mému překvapení zde v den mé návštěvy obsluhoval český číšník. Na plošině strávím celkem dlouhou chvíli a užívám si krásné výhledy, které hodnotím jako krásnější než ráno na Luži a osobně Hvozd zařazuji k nejkrásnějším vrcholům Lužických hor.

dsc_0432.jpg

výhled z jižního vrcholu Hvozdu

dsc_0473.jpg

výhled na (vlevo vzadu) Ještěd a (v popředí) na Sokol

dsc_0435.jpg

Luž z Hvozdu

Sejdu po kamenných schodech a vydávám se po cestě ve směru na druhý (severní) vrchol Hvozdu. Cesta vede téměř po rovině a nad stromy vykukuje část zdejší rozhledny. 

dsc_0492.jpg

rozhledna na severním vrcholu Hvozdu

dsc_0536.jpg

Hochwaldbaude na jižním vrcholu Hvozdu

Severní vrchol Hvozdu má nadmořskou výšku 743 m. Jeho hlavní atrakcí je kamenná rozhledna a restaurace Turmbaude. Rozhledna pochází z roku 1892 a dosahuje výšky 25 m.

dsc_0495.jpg

rozhledna a restaurace Turmbaude na severním vrcholu Hvozdu

dsc_0534.jpg

rozhledna

Rozhledna nabízí krásný kruhový výhled do širokého okolí. Na severu jsou Žitavské hory s malebným střediskem Oyibin, na východní straně vyčnívají kopce v okolí Popovy skály, táhlý Ještědský hřbet a za pěkného počasí i Jizerské hory a Krkonoše.

dsc_0519.jpg

výhled z rozhledny na Oyibin

dsc_0516.jpg

výhled z rozhledny

dsc_0528.jpg

výhled z rozhledny

Krajině Českolipska na jihu dominuje Jezevčí vrch, výrazné kupy Tlustce a Ralska, v pozadí vystupuje Bezděz, Trosky, Říp, Vlhošť nebo Ronov. Na jihozápadě je České středohoří s výrazným Sedlem či Milešovkou. Na západě pak zahlédneme Lužické hory s dominantami Klíče, Pěnkavčího vrchu, Studence či Luže.

dsc_0507.jpg

jižní vrchol Hvozdu z rozhledny

dsc_0510.jpg

restaurace Hochwaldbaude na jižním vrcholu Hvozdu

Přes jižní vrchol se vracím zpět do Krompachu k autu. Mám v plánu stavět se na večeři znovu u chaty Luž nad Horní Světlou, ještě předtím se ale vydávám k přehradě Naděje, která se nachází kousek právě od Horní Světlé na Hamerském potoce. 

dsc_0554.jpg

přehrada Naděje

dsc_0553.jpg

přehrada Naděje

K přehradě mě dovede zelená turistická značka. Přehrada se nachází v hlubokém zalesněném údolí. Kamenná přehradní hráz je 91,6 m dlouhá a 8,5 m vysoká, na její stavbu byl použit znělec, lámaný v nevelkém lomu na Suchém vrchu. Zadržená voda volně přepadá 33 m dlouhým přelivem přes korunu hráze. Velikost zatopené plochy je 1,16 ha. V současné době není nádrž vodohospodářsky využívaná, ale jak se přesvědčuji, je hojně využívána milovníky koupání.

dsc_0566.jpg

přehrada Naděje

dsc_0563.jpg

přehrada Naděje

Pak už jedu opravdu k chatě Luž, kde si dávám k večeři pořádnou klobásu. Se mnou zde venku u venkovních stolů sedí ještě několik lidí a atrakcí se zde stává drobný hlodavec, zřejmě myšice lesní, která zde střídavě vykukuje z dutiny ve stromě a zase zalézá zpět. Možná nasává čumáčkem zdejší dobroty. Na zpáteční cestě autem mě před Svorem zastihne prudký liják a stejně jako předešlý den přejde bouřka, tentokrát bez krup. Celkem jsem dnes ušel cca 14,5 km. 

dsc_0592.jpg

myšice lesní u chaty Luž

dsc_0601.jpg

Hvozd - vlevo (severní vrchol) rozhledna a restaurace a vpravo (jižní vrchol) restaurace

a.jpg

1 - Luž, 2 - Nonnenfelsen, 3 - Hvozd, 4 - přehrada Naděje

cca 14,5 km

FOTOGALERIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář