Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přechod hřebenu Hoher Bogen (3.2.2017, Šumava)

Již dlouho jsem se chystal na přechod Hoher Bogenu - výrazného hřebenu, který se nachází v Německu, nedaleko hranic, přibližně mezi městy Neukirchen beim Heiligen Blut, Hohenwarth a Rimbach, na severozápadním okraji německé části Šumavy. Od dalšího výrazného hřebenu Kaitersberg je oddělen hlubokým údolím nazývaným Lamer Winkel. Celý masiv má na délku cca 8 km. 

dsc_0750.jpg

cesta na hřeben Hoher Bogenu

dsc_0751.jpg

cesta na hřeben Hoher Bogenu

Když se ráno blížím autem k cíli, níže položené oblasti pokrývá hustá mlha. Doufám však, že díky inverzi bude na vrcholcích hřebenu krásně slunečno. Projíždím přes Neukirchen beim Heiligen Blut a auto nechávám na parkovišti pod lyžařským areálem. Vyrážím do kopce cestou ze zadní části parkoviště, která je za normálních okolností cyklostezkou. Ač je všude kolem sníh, cesta je protažena rolbou, proto se jde vcelku dobře. 

dsc_0757.jpg

kříž a umrlčí prkna u cesty

dsc_0762.jpg

tady slunce vykukovalo......

Procházím kolem kříže s umrlčími prkny a o něco výše konečně nechávám pod sebou mlhu. Slunečno se však zatím nekoná, nicméně slunce mezi mraky začíná prosvítat, takže si říkám: "Snad se to protrhá". Mám rád podzimní a zimní inverze, modrou oblohu, slunečno a dalekou viditelnost. Při cestě míjím pomník sv. Jakuba

dsc_0764.jpg

pomník sv. Jakuba

Kolem výběžků hřebenu nazvaných Pürzerriegel a Schmidtriegel přicházím do sedla mezi dvěma vrcholy, kde stojí dřevěná chata Diensthütte, restaurace Forstdiensthütte a také dřevěná kaplička. Je zde také parkoviště. Prostor před chatou je zde jedno velké kluziště. 

dsc_0773.jpg

u výběžku Schmidtriegel

dsc_0778.jpg

chata Diensthütte

dsc_0913.jpg

chata Forstdiensthütte

Začínám zjišťovat, že slunce se dnes asi nedočkám, protože i když jsem již nad mlhou, obloha je kompletně zatažená. Přesto je poznat, že je dnes ve vyšších polohách tepleji než v nížinách a sníh zde zřetelně taje, což je vidět na všech cestách, které jsou mokré 

dsc_0904.jpg

kaplička

dsc_0782.jpg

Forstdiensthütte

Od chaty se vydávám zdolat první dnešní vrchol hřebenu - Burgstall. Vede k němu úzká silnička, na které není sníh vůbec žádný. Vysvětlení je jednoduché, a sice, že na vrcholu tohoto kopce se nachází vysílač, ke kterému musí být snadný přístup. 

dsc_0786.jpg

cesta na Burgstall

dsc_0811.jpg

cesta k vysílači na Burgstallu

Pár metrů pod vysílačem se nachází i budova, kde jsou nejspíše zaměstnáni pracovníci spravující tento vysílač. Vedle silnice před budovou je lavička a kamenný stůl, a odtud se mi otevírá nádherný pohled do dálky. I když není slunečno, jsou vidět vrcholy kopců, které se noří z mlhy v údolích. Tento pohled (s mlhou jen v údolích, ale bez slunečné oblohy) vidím poprvé a musím přiznat, že má své kouzlo. 

dsc_0894.jpg

budova u vysílače na Burgstallu 

dsc_0840.jpg

výhled z Burgstallu 

dsc_0846.jpg

výhled z Burgstallu na hřeben Kaitersberg s nejvyšším Grosser Riedelstein

dsc_0854.jpg

výhled z Burgstallu 

Když si vychutnám tu krásu, mířím k vysílači. Burgstall (976 m n. m.) je nejzápadnějším vrcholem hřebenu a vysílač na něm slouží k šíření VKV a televizních programů bavorského rozhlasu a nachází se zde od roku 1952. Jedná se o 72 m vysokou železobetonovou věž. 

dsc_0885.jpg

vysílač na Burgstallu

dsc_0896.jpg

silnička na vrchol Burgstallu

Kromě vysílače se na vrcholové travnaté plošince, kterou obklopují listnaté stromy nachází i dřevěný vrcholový kříž, od kterého si můžete vychutnat výhled zase jiným směrem, hlavně k Čerchovu. K tomuto účelu sem byla umístěna i malá lavička

dsc_0860.jpg

vrcholový kříž na Burgstallu 

dsc_0875.jpg

výhled z Burgstallu na Čerchov

Po svačině na lavičce před budovou na Burgstallu se vydávám zpět do sedla s chatou, abych pokračoval dále po hřebenu. Po prvé dnes opouštím široké upravené cesty a hned první kroky na lesní pěšinu mě přesvědčí o tom, že další cesta bude podstatně náročnější. Sněhu není zrovna málo, cestička je sice celkem ušlapaná, ale poměrně často se v tajícím sněhu propadám po kolena. Dostávám se na vrchol dalšího kopce Hoher Bogenu s názvem Farrenruck (979 m n. m.). Ten je narozdíl od Burgstallu nenápadný a zalesněný.

dsc_0918.jpg

Farrenruck 

dsc_0923.jpg

Farrenruck

Náročná cesta ve sněhu pokračuje i na opačné straně kopce při sestupu. Přicházím do dalšího sedla mezi kopci a pak už mě čeká vytrvalé stoupání, které mě dovede až k nejvyššímu místu na tomto hřebenu. Dostávám se ke stromu s ukazatelem Bärenriegel (1017 m n. m.), což je výběžek hlavního vrcholu s výraznou skalkou nalevo od cesty. Samozřejmě, že na ní musím vylézt. 

dsc_0932.jpg

Bärenriegel

dsc_0934.jpg

Bärenriegel

Poté již stoupám k nejvyššímu vrcholu Hoher Bogenu, kterým je Schwarzriegel. Listnatým lesem zdolávám další a další výškové metry až se ocitnu na odlesněné plošině s pěkným výhledem na hřeben Královského hvozdu s Velkým a Malým Ostrým, Velkým Kokrháčem, Svarohem a Jezerní horou. 

dsc_0940.jpg

stoupání k areálu s věžemi NATO na Schwarzriegelu

dsc_0950.jpg

výhled na (zleva) Velký Ostrý, Malý Ostrý, Velký Kokrháč, Svaroh

A čím že je vlastně toto místo těsně pod nejvyšším vrcholem Hoher Bogenu známé? Nachází se zde areál, jemuž dominují dvě již z dálky nápadné bývalé věže NATO. Ke svému původnímu účelu sloužily věže do roku 2003. 

dsc_0958.jpg

areál s bývalými věžemi NATO na Schwarzriegelu  

Tento areál sloužil totiž americké armádě jako odposlouchávací zařízení. Na místní informační tabuli je sice napsáno, že se tento areál nachází na vrcholu Eckstein (1073 m n. m.), což je ale v podstatě  jen plochý výběžek ve svahu nejvyššího vrcholu Schwarzriegel (1079 m n. m.). Vyšší věž slouží dnes i jako rozhledna. V roce 2014 byla totiž zpřístupněna vyhlídková plošina ve výšce 50 m, která je přístupná po vnějším spirálovém schodišti. Bohužel přes zimu je uzavřená, a tak si krásné výhledy užiju někdy příště. Vstupné činí 6 Euro

dsc_0963.jpg

bývalá věž NATO sloužící jako rozhledna

dsc_0980.jpg

bývalé věže NATO

V plánu mám zdolat i samotný nejvyšší bod vrcholu Schwarzriegel (1079 m n. m.), který je ukrytý v lese kousek od oploceného areálu. Bohužel po chvíli zjišťuji, že to asi nedám, neboť jak vkročím na náznak pěšinky, propadnu se do sněhu skoro po pas. Nezbyde mi nic jiného, než si nechat vrchol na jindy. 

dsc_0985.jpg

vrcholový kříž na Ahornriegelu

dsc_0990.jpg

lavička nad lyžařským vlekem na Ahornriegelu 

Po asfaltové silničce vedoucí od areálu mířím na dnešní poslední kopec, kterým je Ahornriegel (1050 m n. m.). Ten je známý lyžařským areálem se sjezdovkami a vlekem na severním svahu. Na vrcholu stojí dřevěný kříž a také chata Berghaus Hohen Bogen s restaurací. 

dsc_1019.jpg

Berghaus Hohen Bogen na Ahornriegelu

dsc_1020.jpg

Berghaus Hohen Bogen na Ahornriegelu

Ať už od kříže nad lyžařským vlekem nebo z terasy chaty se naskytne opět krásný výhled - na hřeben Královského hvozdu (oba Ostré, Velký Kokrháč, Svaroh, Jezerní hora), Plesnou, Grosser Falkenstein, Grosser a Kleiner Arber, Enzian, Schwarzeck a hřeben Kaitersberg s nejvyšším Grosser Riedelstein, ale i hřeben Předního Bavorského lesa.

dsc_1000.jpg

výhled na hřeben Královského hvozdu a Plesnou (Debrník, vpravo)

dsc_1012.jpg

výhled z terasy chaty 

dsc_1015.jpg

výhled z terasy chaty na Kaitersberg

dsc_1017.jpg

výhled na hřeben Předního Bavorského lesa

Z Ahornriegelu volím cestu přímo po okraji sjezdovky a po chvilce přicházím k pěkné kapličce, která se nachází hned vedle sjezdovky. Od kapličky mířím k chatě s názvem Haus Schönblick. Tady se nachází několik budov, ke kterým zde svahem vede silnička. Z terasy zdejší chaty se otevírá také nádherný výhled na severovýchod. 

dsc_1022.jpg

kaplička u sjezdovky

dsc_1025.jpg

Haus Schönblick

dsc_1031.jpg

výhled z terasy Schönblicku

dsc_1030.jpg

Haus Schönblick - terasa

Od Schönblicku zamířím opět na sjezdovku, po které dojdu až zpět k autu, které mám přímo pod ní na parkovišti. Při dnešním výletu jsem ušel 14,87 km a i když jsem se nedočkal slunce, stálo to za to. 

P.S. V různých zdrojích můžete narazit na pojmenování buď Hoher Bogen nebo také Hohen Bogen. Většinou se jako Hoher Bogen označuje celý hřeben a jako Hohen Bogen potom lyžařský areál na svahu Ahornriegelu. 

dsc_1033.jpg

výhled od Schönblicku

dsc_1034.jpg

výhled od Schönblicku

dsc_1039.jpg

výhled ze sjezdovky

a.jpg

14,87 km

FOTOGALERIE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář